Високо равнище на достъп до наркотиците отчита ЕК

OFFNews 13 юни 2022 в 16:36 1067 0

Снимка Pixabay

Достъпът до наркотици в ЕС и употребата им се запазват на високо равнище, сочи годишният доклад на Европейския център за наблюдение на тези вещества и на пристрастяването към тях, съобщи Европейската комисия.

Изделията от канабис са най-употребявани, а производството на синтетични наркотици нараства, се допълва в доклада, чието представяне предстои утре.

Употребата на наркотици е свързана с много здравни и обществени проблеми, включително с психични отклонения и опити за самонараняване, бездомничество, престъпност сред младежите, показва наблюдението.

Комисията отбелязва, че през май предложи законодателни промени, които предвиждат отнемане на имущество, придобито с помощта на престъпления, свързани с наркотици.

Предвижда се държавите от ЕС да могат да проследяват, запорират, управляват и отнемат средства, придобити от престъпления с наркотици.

Държавите ще могат да предприемат действия подобни печалби да не бъдат инвестирани в по-нататъшна престъпна дейност. Доходността от престъпления, свързани с наркотици, е най-високата, пояснява ЕК.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови