Вирус или хранително отравяне? В детската градина в Пловдив вече няма да ядат гъбена каша

OFFNews 16 ноември 2023 в 10:04 1997 0

Любка Биволарска

Снимка Скрийншот

Любка Биволарска

Все още няма категорично становище какво е причинило заболяването на 15 деца от пловдивска детска градина. Три от тях остават за лечение в болница „Св. Георги“ със симптоми на хранително отравяне. 

„Няма други групи, при които деца да са получили отравяне. Ако е вирусна инфекция, е възможно да има и в другите групи, но до вчерашния ден нямаше“, казва Любка Биволарска, директор на детската градина „Славей“ в Пловдив. Пред БНТ тя посочва, че кръвните изследвания на децата, които са хоспитализирани, са показали наличие на вирусна инфекция. 

Според нея наскоро е имало проверка на РЗИ и БАБХ, но пробите не са показали отклонения. В менюто на детската градина е имало гъбена каша. Пред bTV родители споделят, че вкъщи децата им не ядат гъби.

„Гъбената каша е по рецептурник. Гъбите са давани отделно от кашата при желание на децата. Даваме ги отделно, така направихме като практика. След онзи ден тази рецепта няма да я пускаме, макар че е одобрена“, подчерта директорът на детската градина.

До края на седмицата ще бъдат готови резултатите от пробите от храната. Взети са проби от контактните повърхности в кухнята. Към момента няма констатирани несъответствия. Детската градина е проверявана и през октомври“, допълни д-р Чавдар Чавдаров от РЗИ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика