Великобритания облекчава правилата за работа на медицински сестри от чужбина

OFFNews 05 септември 2022 в 09:53 1968 0

медицинска сестра

Снимка Unsplash

Нови правила за работа за здравните работници от чужбина

Във Великобритания днес ще внесат промени в законодателството за справяне с кризата с недостиг на персонал в националното здравеопазване, като облекчат правилата за чуждестранни медицински сестри и зъболекари за работа на Острова, съобщи БНР.

Мярката е част от плановете на министъра на здравеопазването Стив Баркли да увеличи броя на наеманите от чужбина работници за запълване на празнините в здравеопазването и социалните грижи.

Баркли смята, че хиляди здравни специалисти и работници ще дойдат в резултат на новите правила, улесняващи медицинските регулатори да регистрират хора с квалификация от чужбина.

Ако мярката се окаже успешна, това ще помогне да се отвори пътя за повече медицински сестри и зъболекари от страни като Индия, Шри Ланка, Кения, Филипините и Малайзия.

Критиците обаче твърдят, че тази политика на "запълване на дупките" не е решение на проблема с обучаването на местни кадри и освен това рискува да влоши положението с липсата на здравни работници в други страни, които също страдат от недостиг на персонал.

Последните данни сочат, че в Англия има близо 47 000 вакантни места за медицински сестри.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!