Великобритания обяви Дексаметазон за първото животоспасяващо лекарство за COVID-19

OFFNews Последна промяна на 16 юни 2020 в 15:58 9525 3

Снимка Сергей Антонов

Евтиното и широко разпространеното лекарство Дексаметазон, може да помогне за спасяването на живота на пациенти, тежко болни от COVID-19. Това пише BBC, като съобщава за изводите на британски медици и изследователи, които участват в най-голямото в света изследване за тестване на съществуващи лечения, за да се провери дали те работят и за коронавирус.

Нискодозовото лечение със стероида Дексаметазон е основен пробив в борбата срещу смъртоносния вирус. Той намалява риска от смърт с една трета за пациентите обдишвани с вентилатор, а за тези, които са на кислород, намалява смъртните случаи с една пета.

Изследователите смятат, че ако лекарството е било достъпно във Великобритания от началото на пандемията на коронавирус, е можело да бъдат спасени до 5000 живота. Тъй като е евтин, той може да бъде от полза и в бедните страни, които се борят с голям брой пациенти на Covid-19.

Около 19 от 20 заразени пациента  се възстановяват без да имат нужда от хоспитализиране. Повечето от приетите в болница също се възстановяват, но някои се нуждаят от кислородна или механична вентилация. Това са високорисковите пациенти, за които Дексаметазон помага.

Лекарството по принцип се използва за намаляване на възпалението при редица болестни състояния и изглежда, че помага за спиране на някои от пораженията, които могат да се получат, когато имунната система на организма премине в свръхпроизводство, докато се опитва да се пребори с коронавируса. Свръхреакцията на тялото се нарича цитокинова буря и тя може да бъде смъртоносна.

По време на теста, ръководен от екип от Оксфордския университет, на около 2000 болнични пациенти е бил даден дексаметазон и развитието на болестта им е сравнено с повече от 4000, които не са получили лекарството.

За пациенти на вентилатори лекарството е намалило риска от смърт от 40% до 28%. За пациенти, нуждаещи се от кислород, рискът е намалял от 25% на 20%.

"Това е единственото лекарство досега, за което е доказано, че намалява смъртността и то значително. Това е голям пробив," цитира BBC главният изследовател проф. Питър Хорби.

Водещият изследовател проф. Мартин Ландрей казва, че авторите на откритието предполагат, че на всеки осем пациенти, които се нуждаят от вентилатори, може да се спаси един живот.

"Лечението е с дексаметазон до 10 дни и струва около 5 паунда на пациент. Значи по същество струва 35 паунда, за да се спаси живот. Това е лекарство, което е достъпно в световен мащаб," казва още проф. Ландрей.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1000

3

Rooster

16.06 2020 в 17:16

@tough, Наистина made in UK не е най-надеждната маркировка за качество, все се сещам за този епизод на IT Crowd :D
https://www.youtube.com/watch?v=1EBfxjSFAxQ
Но в случая като минимум си струва да се информираме и да следим развитието. Със сигурност ще има и други изследвания, които ще търсят да повторят независимо резултатите на екипа от Оксфорд.

1000

2

Rooster

16.06 2020 в 17:11

Той и бай Дончо "обяви" хролохина за gamechanger, само че за разлика от неговото празнословие, тук твърдението идва от уважаван източник, базирано на най-сериозната серия клинични изследвания в UK ( https://www.recoverytrial.net/results ако ви се чете, не е само за тесни специалисти)
Двата най-важни абзаца от официалния news release:
Dexamethasone reduced deaths by one-third in ventilated patients (rate ratio 0.65 [95% confidence interval 0.48 to 0.88">; p=0.0003) and by one fifth in other patients receiving oxygen only (0.80 [0.67 to 0.96">; p=0.0021). There was no benefit among those patients who did not require respiratory support (1.22 [0.86 to 1.75">; p=0.14). Based on these results, 1 death would be prevented by treatment of around 8 ventilated patients or around 25 patients requiring oxygen alone.

Дори да ви изглежда кой знае какъв прогрес, 1/3 повече излекувани пациенти на вентилатор ще доведе до адски сериозно облекчение на работата в реанимациите и тн надолу по веригата...

3812

1

tough

16.06 2020 в 16:58

Щом са британски медици и изследователи, ясно -- да бегаме далече от тоя дексиморон.