Възможно е 20 000 дози на Astra Zeneca да бъдат изхвърлени

Има спад в ефективността на ваксината след 6 месеца, но имунитетът все още е достатъчен, посочи директорът на ИАЛ

OFFNews Последна промяна на 19 юли 2021 в 09:33 1014 0

„За 20 000 дози ваксини на Astra Zeneca, които са с изтичащ срок на годност в края на юли, има реален риск да бъдат унищожени". Това каза по bTV Богдан Кирилов, директор на Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ).

„До този момент бяха доставени близо 4,8 млн. дози от четирите ваксини, разрешени за употреба. Бяха създадени редица възможности за ваксинация. Наблюдаваме обаче намален интерес от страна на населението. Заради това се губят дози от многодозовите флакони“, каза Богданов и уточни, че близо 2 млн. дози са поставени, налични са 2,8 млн.

Директорът на ИАЛ напомни, че има решение на Министерския съвет да се дарят 172 500 дози на Бутан. Той допълни, че се водят преговори със Северна Македония, Босна и Херцеговина и Молдова, за да се предоставят ваксини.

"Важното е в следващите месеци за всички количества, които са в повече в ЕС, да се намери механизъм за дарение и препродажба", коментира Богданов.

Той призна, че сме на последно място в Европейския съюз по брой поставени ваксини, а причината в момента е липсата на интерес от страна на населението.

Водят се и разговори с Европейската комисия за регулиране на доставките през следващите месеци съобразно интереса към ваксинацията у нас.

На въпрос ще има ли нужда от трета доза ваксина Богданов отговори: „Провеждат се редица изпитвания. Първите резултати се очакват в средата на август. Наблюдава се тенденция да спада защитният ефект на ваксината след 6 месеца, но това не означава, че е недостатъчен“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови