Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Ваксината на Pfizer остава ефективна за предпазване от тежко боледуване, сочат данните от Израел

OFFNews 07 юли 2021 в 10:45 1392 0

Ваксината на Pfizer показа по-слаба от очакваната ефективност по отношение на предпазването от заразяване с новия коронавирус в Израел през последните седмици. Въпреки това тя продължава да осигурява силна защита срещу тежко протичане на заболяването, съобщава правителството.

Препаратът е дал 64% ефективна защита от болестта между 6 юни и началото на юли, в сравнение с предишните 94%. Спадът се наблюдава, след началото на разпространението на Делта варианта в Израел, заяви здравното министерство. Намалението на ефективността съвпада и с премахването на ограниченията в началото на юни.

Въпреки индикациите за повишен брой на заразените, данните показват че ваксината предпазва хората от тежко протичане на заболяването. Ефективността за предотвратяване на хоспитализация е спаднала до 93% в сравнение с минимум 97% в по-ранно правителствено проучване.

Делта вариантът, който се появи за първи път в Индия, се разпространява по целия свят, докато правителствата бързат да ваксинират хората. Мутацията принуди някои държави да забавят или да преосмислят плановете за разхлабване на ограниченията върху бизнеса, дейностите и пътуванията.

Говорителят на Pfizer Дервила Кийн отказа да коментира данните от Израел. Тя посочи изследвания, които показват непрекъснатата защита на ваксината срещу нови мутации - само леко намалена в някои случаи. Досегашните доказателства сочат, че ваксината „ще продължи да предпазва от тези варианти“, каза тя.

Израел имаше една от най-ефективните ваксинационни кампании в света. В момента около 57% от населението е напълно ваксинирано.

Според информационната служба Инет има много нови случаи на заразени с COVID-19 сред ваксинираните. Миналият петък 55% от новозаразените са били ваксинирани, се съобщава в сайта. Към 4 юли имаше 35 тежки случая на коронавирус при население от 9,3 милиона, в сравнение с 21 на 19 юни.

Правителството планира да проучи ваксинираните лица, които са се заразили с коронавирус, включително фактори като възраст, други съпътстващи медицински състояния и дати на имунизациите, за да се оцени ефикасността на ваксината и скоростта, с която тя намалява, казват от министерството.

Обмисля се и възстановяване на допълнителни ограничения след възобновяването на носенето на маски на закрито на публични места. Не е взето решение за поставянето на трета доза ваксина, заяви здравното министерство.

Главният изпълнителен директор на Pfizer Алберт Бурла заяви, че хората вероятно ще се нуждаят от трета доза в рамките на 12 месеца след завършването на имунизационния цикъл.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!