В София заразените с коронавирус намаляват, столицата мина пика

Клетъчният имунитет след ваксинация пази от всички варианти на COVID-19

OFFNews 03 февруари 2022 в 09:29 5973 5

Снимка Архив/БТА

В София случаите на заразени с коронавирус намаляват, столицата мина пика на вълната. В Благоевград също намаляват.  В София област обаче продължават да растат. 

Това заяви по БНР проф. Тодор Кантарджиев, съветник на Столичната община по здравните въпроси и бивш директор на Националния център по заразни и паразитни болести. 

Клетъчният имунитет, който придобиват хората при ваксинация срещу COVID-19, пази от всички досегашни варианти на коронавируса, обясни той. 

„Това, което се говореше в началото, че антителата намаляват, имунитетът избледнява, фактически клетъчният имунитет, имунологичната памет защитават. За Омикрон се разбра, че е необходима бустерна доза, която предпазва включително до 70-80% от влизане в болница“, каза проф. Кантарджиев.

По думите му Омикрон вече е минал през почти половината население в Европа. Той прогнозира, че през идващата пролет случаите на новозаразени ще се редуцират и през есента ще се появяват само отделни огнища на заразата.

„Всяка епидемия е лимитирана по време, горе-долу за две години и половина. Коронавирусът ще стане един от зимните вируси”, добави проф. Тодор Кантарджиев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11936

5

Христо Венев

03.02 2022 в 13:12

Кога ли разните плямпала по телевизиите ще си пречупят извратеното мислене и ще кажат истината, че естествения имунитет е много по ценен и благодарение на него сме оцелели през вековете, а сега да се пренебрегва заради разни експерименталки е безумие.

8959

1

Станчо Панса

03.02 2022 в 09:41

Значи имунитета не намалява, ама трябва бустерна доза. Боже колко простотия има по тоя свят, боже!