В Пловдив откриха първия медицински център за бежанци

OFFNews 21 март 2022 в 12:59 775 0

Първият национален център за диагностика и лечение на бежанци заработи в Пловдив. Освен безплатни прегледи и консултации със специалисти, нуждаещите се пациенти от Украйна няма да заплащат и медикаменти, съобщи Нова телевизия.

Центърът за бежанците се намира в общинската болница „Свети Мина“.

Проф. Любима Деспотова е един от тримата лекари доброволци, които ще оказват медицинска помощ на бежанците от Украйна. 

"Основно в този кабинет идват деца и техните майки, това са майки с малки деца с остри проблеми, но има и деца с хронични проблеми, например майка и дете с вродено сърдечно заболяване, които трябва да бъдат проследени, деца с астма", казва проф. Деспотова.

Освен медицински прегледи и консултации със специалист в кабинета доброволци са осигурили и медикаменти за бежанците от Украйна.

"Важно е да знаят, че тук те ще получат необходимите безплатно, ако са от този вид, който ние разполагаме", подчерта медикът.

Общинската болница "Свети Мина", в която се помещава Националният център за бежанците, е готова да приеме за лечение и нуждаещите се пациенти от Украйна. Здравното заведение е заделило вече за тях 10 % от легловата си база в отделенията .

"Имамe готовност да приемем една родилка. Тя вече беше консултирана", каза проф. Петър Петров, управител на МБЛАЛ “Св. Мина“- Пловдив.

Въпреки че финансовият въпрос с престоя и лечението на бежанците от Украйна все още не е решен, болницата няма да откаже приема им.

"Очаква се до няколко дни областният управител да разреши този проблем. Имаме уверението, че средствата за лечението им ще се поемат от държавата" заяви проф. Петров.

Центърът за диагностика и лечение на бежанци ще работи всеки ден от 8.30 до 17 часа, включително и в почивните дни.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови