В Ню Йорк съкращават до 72 000 неваксинирани здравни служители

OFFNews 28 септември 2021 в 10:53 3604 2

Снимка Getty Images

От понеделник болниците в Ню Йорк започнаха да уволняват или да спират от работа здравни работници за нарушаване на щатска заповед за ваксинирането им срещу COVID-19, като в резултат на това недостигът на персонал накара някои болници да отложат плановите операции или да ограничат други от медицинските си услуги, съобщава Ройтерс, цитирана от БНР.

Кметът на Ню Йорк Бил де Блазио каза на пресконференция, че болниците в града все още не виждат голямо въздействие от заповедта, добавяйки, че се притеснява за други райони на щата, където нивата на ваксинации са по-ниски.

Около 16% от 450 000 болнични служители в Ню Йорк, или близо 72 000 души, не са напълно ваксинирани, което засилва опасенията, че трябва да се предприемат действия, за да се избегне недостиг на медицински кадри.

От 43 000 служители в 11-те държавни болници в Ню Йорк, около 5000 не са били ваксинирани, каза д-р Мичъл Кац, здравен и болничен ръководител на мегаполиса, на пресконференцията с Бил де Блазио.

Д-р Кац посочи, че 95% от медицинските сестри са били ваксинирани и всички лечебни заведения са били "отворени и напълно функционални" в понеделник.

Щатският здравен департамент на Ню Йорк издаде заповед миналия месец, според която всички здравни работници трябва да получат поне първа доза от COVID ваксина до 27 септември, което предизвика бързане в болниците за ваксинация на техните служители.

През уикенда губернаторът на Ню Йорк Кати Хочъл заяви, че обмисля да наеме Националната гвардия и медицински работници извън щата, за да запълни недостига на персонал, тъй като все още 16% от 450 000 щатски болнични служители на щата не са напълно ваксинирани.

Здравните работници, които са уволнени заради отказ да се ваксинират, няма да отговарят на условията за осигуряване при безработица, освен ако не са в състояние да предоставят валидно одобрено от лекаря искане за медицинско облекчение на това изискване, съобщиха от кабинета на Хочъл.

Междувременно федерален апелативен съд постанови, че властите в Ню Йорк могат да разпоредят на всички учители и училищен персонал да бъдат ваксинирани срещу коронавирус, като по този начин отмени предишното решение, което отлагаше изискването за ваксинация на преподавателите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12182

2

sawall

28.09 2021 в 16:10

Браво, само така. Твърда ръка и игнорират антинаучните откачалки. Няма да излагат уязвими хора на антиваксъри и идиоти.