В България вече има няколко освободени частно съхранени проби стволови клетки за трансплантации в чужбина

Лицензирана тъканна банка „Биорегенерация“ освободи няколко частно съхранени проби за трансплантации в чужбина

OFFNews 30 януари 2024 в 13:30 18275 0

Снимка ТБ "Биорегенерация"

Тъканна банка "Биорегенерация"

Биорегенерация е първата и единствената българска тъканна банка, освободила частно съхранявани проби от стволови клетки за лечение

• Първата проба е трансплантирана през 2022 г. в Грузия за повлияването на състоянието на дете в аутистичния спектър и с ДЦП

• През 2023 г. тъканната банка е освободила още две проби за лечение в Грузия

Стволовите клетки са една от най-горещите теми в медицинските среди и откритията за тяхното приложение се увеличават непрекъснато. Известно е, че към днешна дата, благодарение на утвърдени стволовоклетъчни терапии, се провежда успешно лечение на десетки тежки заболявания, като левкемия, лимфоми, анемия. Медицинските изследвания разширяват обхвата си непрекъснато, като към момента се проучва потенциалът на стволовите клетки за лечение на диабет тип 1 и дори за създаване на жизненоважни органи, които да премахнат нуждата от чакане на подходящ донор за трансплантация.

Благоприятното повлияване на състояния от аутистичния спектър при деца чрез вливане на стволови клетки също е сред експерименталните терапии, които вече дават обнадеждаващи резултати. За съжаление, това състояние няма как да се излекува, но може много успешно да се повлиява и да подобри значително начина на живот. В редица страни (САЩ, Украйна, Грузия, Полша, Чехия и др.) вече има открити цели клиники за терапия на деца в аутистичния спектър. Там се прилагат методи за повлияване на растежа, имунната система, мозъчната дейност, речевите способности и др. Това е и причината български семейства да търсят все повече терапевтични начини за справяне с разстройствата в поведенческия и когнитивния спектър при аутизъм, включително чрез вливане на стволови клетки. В нашата страна „Биорегенерация“ е първата и единствената до момента тъканна банка, която е освободила съхранявани от нея частни проби, за да бъдат използвани за трансплантации при случаи на деца с аутизъм в чужбина.

Снимка: Тъканна банка "Биорегенерация"

Биобанката освободи една проба стволови клетки през 2022 г. за повлияване на състоянието на дете в аутистичния спектър, което е и с диагноза детска церебрална парализа. За алогенната трансплантация са използвани хемопоетични стволови клетки от пъпна връв, извлечени при раждането на сестричката на малката пациентка. Интервенцията е извършена в лечебно заведение в Грузия и целта ѝ е повлияване върху работата на имунната система на детето. По данни, предоставени от майката, същото дете преди години е било подложено на трансплантация с донорски мезенхимни (тъканни) стволови клетки за повлияване на растежа. Трансплантацията е била изключително успешна и детето е започнало да расте нормално за възрастта си. След втората трансплантация с хемопоетични стволови клетки, направена през 2022 година, също се наблюдава положителен ефект, но периодът на наблюдение и допълнителна работа с детето е прекалено кратък, за да се види пълният ефект от лечението.

През лятото на 2023 година тъканна банка „Биорегенерация“ освободи още две проби стволови клетки, извлечени при раждането на двама близнаци. Лечението с тях трябва да бъде проведено в Грузия. Отново чрез вливане на хемопоетични стволови клетки, лекарите ще се опитат да повлияят проблемите в речевата функция на едно от децата, диагностицирано в спектъра на аутизъм. Пробите вече са предоставени на грузинската клиника. „Биорегенерация“ е получила потвърждение от страна на болницата, че всичко е наред и се e очаквало трансплантацията да бъде направена в края на септември или началото на ноември миналата година, но до момента няма обратна връзка за развитието нито от родителите, нито от лечебното заведение.

В своята 18-годишна история най-голямата българска тъканна банка има освободена проба стволови клетки и за лечение в Италия на дете с таласемия, но до трансплантация не се стига, поради административни и технически проблеми в лечебното заведение, което е трябвало да извърши трансплантацията. Впоследствие пациентът е подложен на друг вид лечение в друга болница и по данни на семейството, към днешна дата се чувства добре. Стволовите клетки от тази проба са върнати за съхранение в „Биорегенерация“ и от банката имат готовност отново да ги освободят при необходимост.

Освобождаване на стволови клетки, снимка: Тъканна банка "Биорегенерация"

ТБ „Биорегенерация“ е напълно лицензирана банка за стволови клетки, която има разрешително за обезпечаване на целия процес по вземане, обработка и съхранение на стволови клетки. Документът е издаден от Изпълнителна агенция "Медицински надзор" – регулаторният орган и институцията, разрешаваща тази дейност в България. Тъканната банка има задължение само да изолира материала, да докаже неговата годност и да го съхранява. Когато се провежда лечение със стволови клетки, тъканната банка освобождава необходимото количество материал, придружено с всички необходими медицински документи и то се транспортира до лечебното заведение. Не е необходимо банката да има договор с всички лечебни заведения, които провеждат лечение със стволови клетки в световен мащаб. При нужда такъв договор може да се сключи в изключително кратък период от време и дори понякога се налага той да бъде за конкретен пациент. Затова не е необходимо да има договор предварително. Клетките се съхраняват по световно утвърдени стандарти и могат да се прилагат във всяко лечебно заведение, което има разрешително.

Партньорска публикация

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика