Увеличават се случаите на грип и респираторни заболявания

OFFNews 16 март 2022 в 13:45 1052 0

Снимка Pixabay

Увеличава се броят на респираторните заболявания, които не са коронавирус, включително и на грип през последната седмица в Стара Загора. Това съобщи з БНР председателят на Сдружението на общопрактикуващите лекари д-р Слави Славов.

Той обобщи и кои са най-честите оплаквания:

"По мои впечатления симптомите са по-рязко начало, по-висока температура, с кашлица, която се появява още в началото, но като че ли, тези симптоми са по-бързо преходни в сравнение с коронавирусната инфекция. Придружени са с хремa и болки в гърлото."

Той отчете и спад в новооткритите случаи на коронавирус през последните 7 дни в неговата практика.

По повод бежанската криза д-р Славов коментира, че личните лекари нямат голямо участие в медицинското им обслужване. Това се дължи и на малкия им брой към момента в града.

Сега предстои допълнителна работа, която касае имунизационния календар на децата, тъй като не е ясно колко ще останат в България. Децата на бежанците трябва да бъдат имунизирани по график, изготвен от РЗИ и по възрастови групи, коментира д-р Славов.

"В този график ще има представители на общопрактикуващите лекари. Ще бъдат преглеждани всички деца, подлежащи на ваксина и ще бъдат имунизирани. За тези, които имат имунизационен статус е лесно, за останалите, които нямат - РЗИ трябва да реши, предполагам, че ще се имунизират според възрастовите групи, както е в имунизационният календар на Република България", каза общопрактикуващият лекар.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !