Токуда започва роботизирана коремна хирургия

Екип на чернодробно-жлъчна, панкреатична и обща хирургия извърши първите три операции

OFFNews 02 януари 2019 в 11:01 4832 0

Снимка Токуда

Екипът, извършил първите операции.

Болница "Токуда" разширява обхвата на приложение на роботизираната хирургия с робота Да Винчи. Първите три оперативни интервенции в областта на коремната хирургия бяха извършени успешно от сертифициран от Intuitive екип на Клиниката по чернодробно-жлъчна, панкреатична и обща хирургия, съобщиха от лечебното заведение.

От началото на 2019 г. предстои да започне същинската част от програмата за въвеждане на робот-асистирани интервенции в коремната хирургия, когато ще се разшири обемът на тази дейност, като се включат онкологични и неонкологични заболявания на черния дроб, панкреаса, стомаха, чревния тракт, далака и надбъбречните жлези.

Първите операции са извършили проф. Кирил Драганов, дмн, д-р Анастазия Петреска, д-р Димитър Русенов, д-р Галя Ченгалова, д-р Елмира Даскалова и медицинските сестри Гергана Тунчева и Гергана Кленовска.

Роботът Да Винчи позволява на хирурга достъп и до най-трудните и предизвикателни области в коремната кухина с изключителна прецизност и гъвкавост. Роботизираната хирургия дава възможност за постигане на атравматичност - по-малки разрези и отвори на коремната стена, по-малка интраоперативна кръвозагуба, респективно намаляване на нуждата от кръвопреливане.

Не на последно място остава и козметичното предимство на метода - по-малки белези. Триизмерната визуализация на оперативното поле позволява на хирурга да вижда увеличени изображения в реално време в коремната кухина и дори и най-малките детайли от структурата на органите, кръвоносните съдове и нервите. Това означава по-детайлна, чиста видимост и точност при операцията. Специализираните инструменти имат многократно по-голяма гъвкавост от човешката китка, а технологията изчиства движенията на хирурга от случайни потрепвания. Всичко това осигурява по-голяма прецизност и сигурност при операцията.

Хирургия, която някога е изисквала големи разрези и дълготрайно възстановяване, сега може да се извърши през три или четири малки отвора и с технология, която осигурява максимална точност. Роботизираната хирургия дава предимства при работата на хирурга и позволява по-бързо възстановяване и връщане към обичайния стил и начин на живот на пациентите.

След гинекологията и урологията, въвеждането на роботизирана в коремна хирургия е нов етап в развитието на високотехнологичните оперативни техники в България.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови