СЗО започва мащабно разследване на пандемията в Китай

Учени ще трябва да установят по какъв механизъм вирусът се предава от животните на човека

OFFNews 10 юли 2020 в 13:10 2457 0

Експерти от Световната здравна организация (СЗО) ще посетят китайската столица, за да започнат по-мащабна мисия за разследване на произхода на пандемията от COVID-19, предаде Асошиейтед прес.

Експерт по зарази, предавани от животни, и епидемиолог ще работят по време на посещението си за изясняване на целта и на референтните параметри на бъдещата мисия. Тя ще трябва да установи механизма на предаване на коронавируса от животните към човека, заявиха от СЗО.

Учените предполагат, че вирусът е възникнал при прилепи, но е бил предаден на друго животно - или на циветка, или на панголин, преди да попадне в човешкия организъм. Това е станало най-вероятно на пазара за пресни храни в централния китайски град Ухан миналата година.

В усилието си да потуши бъдещи огнища на заразата, Китай преустанови търговията с диви животни и затвори някои пазари. В същото време бяха наложени строги ограничителни мерки, които изглежда спряха възможните нови локални инфекции.

Мисията на СЗО е доста деликатна в политическо отношение, тъй като САЩ бяха основният източник на финансиране на здравната организация на ООН. Но Вашингтон прекъсна връзките си с нея с обвинения, че тя не се е справила с ограничаването на пандемията и е действала в полза на Китай.

Над 120 държави призоваха за разследването на първоизточника на вируса на Световната здравна асамблея, която беше свикана през месец май. Китай настоя СЗО да оглави разследването, но то да бъде проведено след като пандемията бъде овладяна. В САЩ, Бразилия и Индия се наблюдава продължаващ ръст на броя на заразяванията.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови