Специална комисия ще разрешава лечението на болни с нови лекарства, обяви Ананиев

OFFNews 18 декември 2017 в 18:32 2140 1

Специална комисия ще разрешава лечение с нови лекарства, засегнати от наложения мораториум, ако е доказано, че липсва алтернатива, съобщи здравният министър Кирил Ананиев. 

Мораториумът НЗОК да заплаща нови лекарства през 2018 г. беше приет заедно с бюджета на Касата за следващата година. Президентът Румен Радев наложи вето на текстовете за мораториума, но то беше преодоляно в парламента. 

Ананиев обяви, че е създал работна група, която да предвиди всички промени, които трябва да се направят в нормативните актове, като увери, че всичко ще е готово до края на декември. 

Възможно е в някакъв момент да работят и няколко комисии, ако се натрупат много заявления за лечение към основната комисия, каза Ананиев, цитиран от БТА.

Той подчерта, че ще бъде "гарант за бързото придвижване на документите на нуждаещите се пациенти, за да не се стига до забавяне на лечението".

Финансирането на новите молекули ще изисква много пари, но други пера в Министерството на здравеопазването няма да бъдат лишени от средства, подчерта Ананиев и изрази убеждението си, че правителството ще даде подкрепата си, ако са необходими допълнително пари. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!