Пациенти обясняват как може да се пребори мораториумът за нови лекарства

OFFNews 18 декември 2017 в 11:10 1305 0

Пациентски организации "Заедно с теб" излязоха с мерки за това как мораториумът за нови лекарства все пак може да бъде преодолян. 

Мораториумът Здравната каса да заплаща нови лекарства през 2018 г. беше приет заедно с бюджета на Касата за догодина. Президентът Румен Радев наложи вето на текстовете, но то беше преодоляно от парламента. 

Според действащото законодателство административните процедури за промяна на Закона за бюджета на НЗОК за 2018 г. ще отнемат около три месеца.

Затова пациентските организации предлагат спешно до края на 2017 г. да приключат преговорите на НЗОК за отстъпки с притежателите на разрешение за употреба на лекарства за одобрените от комисиите 32 иновативни молекули, за да могат да влязат в Позитивната листа на НЗОК за 2018 г. и да изчакат падането на мораториума.

Пациентските организации обясняват, че по тяхна информация тези преговори са замразени, но ако те не приключат спешно, ще се забави осигуряването на лечението на пациентите. 

Те предлагат още специализираната Комисия за одобряване на нови терапии, предлагана от здравното министерство, да заработи временно и палиативно, докато изтекат изискваните по закон три месеца от приемането на бюджета. 

"Бихме приели реимбурсирането на тези молекули, които се покриват от здравните фондове на 9 европейски държави като условие, тъй като повечето от тези, които кандидатстват в НЗОК отговарят на това изискване", подчертават от "Заедно с теб".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!