Спешни медици: Е-рецептите ни бавят, има ненужни полета

OFFNews 24 октомври 2023 в 11:20 821 0

болница

Снимка Архив

УМБАЛ "Канев", Русе

"Изписването на електронни рецепти отнема повече време, невъзможно е да се прави корекция на предписанието, това спъва работата ни." Това мнение изразиха лекари от спешното отделение на УМБАЛ "Канев", Русе, по БНТ.

По време на изслушване в Комисията по здравеопазването министър Хинков предложи лекарите в Спешна помощ да изписват е-рецепти, предложен бе вариант за издаване на безплатни електронни подписи или влизане с друг идентификационен номер. Предложенията не се приемат еднозначно от работещите в сектора.

Аз лично мисля, че хартиената рецепта е по-добра за спешната помощ, защото електронните рецепти много затрудняват работата на лекаря. Отнема много време изписването на електронна рецепта. Второто е, че шанса за грешка при изписването на електронни рецепти е голям, поради факта, че не може да се прави корекция при вече изписана рецепта, казва д-р Стоян Киряков.

Според д-р Денис Велиев електронизацията при рецептите е световна тенденция, уместно е да се въведе и у нас, особено при антибиотиците, които не бива да се продават свободно и да се приемат като профилактика вкъщи. Той обаче също е категоричен, че в този им вид е-рецептите отнемат ненужно много време.

Лекарският съюз настоява за паралелно използване на хартиената рецепта, плаши с протести

Според двамата лекари системата може да се подобри така, че този процес да бъде улеснен и облекчен, а приложението да е по-достъпно за медиците.

"Трябва да се направи по-достъпно за лекарите, да не се попълват много неща, има ненужни полета. Фармацевтите са достатъчно образовани, знаят дозировките и могат да подпомогнат процеса", казва д-р Киряков.

Шефът на фармацевтичния съюз: Проблемът с е-рецептите идва от изписващите

Според колегата му д-р Велиев по-добрият вариант е да не се изписват лекарствата с тъгровските им наименования, а да се търси по-евтиния вариант за пациента.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!