С 25% е намаляла продажбата на антибиотици след въвеждането на е-рецептите

OFFNews 23 октомври 2023 в 16:36 1389 2

Комисия по здравеопазването

Снимка БГНЕС/тефан Василев

Заседание на Комисията по здравеопазването в парламента

С 25% е намаляла продажбата на атнбиотици след въвеждането на електронните рецепти, каза заместник-министърът на здравеопазването проф. Илко Гетов по време на заседание на парламентарната комисия по здравеопазване.

Комисията изслушва министъра на здравеопазването, изпълнителния директор на Изпълнителната агенция по лекарствата и изпълнителния директор на „Информационно обслужване“ АД заради възникнали проблеми при въвеждането на електронни рецепти за антибиотици и за медикаменти за лечение на захарен диабет, предаде БТА.

На 16 октомври се въведе електронното изписване на антибиотици и медикаменти за лечение на диабет, като целта беше намаляване на недостига на лекарства. До днес лекари и фармацевти спорят дали е трябвало да се въведе по този начин изписването на рецептите и дали, и как трябва да има генерично заместване, ако даден медикамент липсва.

Шефът на фармацевтичния съюз: Проблемът с е-рецептите идва от изписващите

Проф. Гетов допълни, че преди въвеждането на е-рецептите за антибиотици и антидиабетни лекарства е направена оценка на риска, която е публикувана, заедно с мотивите за нормативната промяна. Електронно изписване на рецепти е възможно от 2021 г. и този срок е достатъчен, за да може лекарите, които желаят да участват в системата, да го направят, допълни той.

По думите му следващите промени, които предстоят да се въведат, предвиждат минимални изисквания за медицински и аптечен софтуер, който да бъде сертифициран, вместо всеки да работи със софтуер по своя преценка.

Системата за електронно изписване на рецепти функционира от декември 2021 г. и досега са били изписани 44 623 рецепти за всички видове лекарства по лекарско предписание, посочи още проф. Гетов.

Проф. Илко Гетов: Липсващ антибиотик се появи ден след въвеждането на е-рецептите

По думите му от тях са изпълнени само 3384 рецепти, което е малко над 7%, и това е била една от причините да станат задължителни е-рецептите само за антибиотиците и медикаментите за лечение на диабет и да не се внася напрежение.

Най-много е-рецепти за антибиотици и антидиабетни лекарства са издадени през последната седмица от лекарите в София, Пловдив и Варна, посочи Ивайло Филипов, директор на „Информационно обслужване“ АД. По думите му над 80 на сто от рецептите са изпълнени.

Стартът на е-рецептите: Лекарите изписват медикаменти, които от месеци липсват на пазара

В залата присъстват и управителят на Националната здравноосигурителна каса Станимир Михайлов, ръководствата на съсловните организации на лекарите, на фармацевтите и на професионалистите по здравни грижи, омбудсманът, представители на Националния съвет по цени и реимбурсиране на лекарствени продукти, представители на пациентски организации.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-1974

2

Владè

23.10 2023 в 22:42

Лоша новина за претседателсвото ( президенсво) . Фнос - износ нещо ала бала , търговийката с кутийки позакъсва...другари.

400

1

демотиватор

23.10 2023 в 17:38

Никога никой (владетел, правителство) не си е позволявал да забрани никому да си купи каквито и да било лекарства с парите си.
От Шумер та до края на Средновековието.
 
X

Да помогнем на украинските деца!