Шефът на фармацевтичния съюз: Проблемът с е-рецептите идва от изписващите

OFFNews 23 октомври 2023 в 10:01 6086 1

Димитър Маринов

Снимка БГНЕС

Димитър Маринов

В аптеките няма съществен проблем с електронните рецепти, проблемът идва от изписващите, заяви по БНТ Димитър Маринов, председател на Българския фармацевтичен съюз (БФС).

От 17 декември 2020 г. на практика сме в гратисен период - тогава започна изполнението на е-рецептите. Не разбирам защо почти три години никой не иска да тества системата. Ние, фармацевтите, от години работим със системата, в аптеките няма съществен проблем. Проблеми има с изписващите – изписват медикаменти, които отдавна не са на пазара, посочи Маринов.

По думите му дигитализацията дава много по-сериозен контрол, не се налага като преди фармацевтите да отгатват "какво е искал да каже авторът". "Хартиените рецепти много често бяха нечетливи, нямаше милиграми, трябваше да се свързваме с лекаря за доуточняване", посочи той.

Първата седмица не е меродавна, аз лично имам рецепта с изписана вместо една опаковка – една таблетка. Ясно е, че тази рецепта няма как да бъде изпълнена. Но министърът посочи, че около 65% от предписанията са изпълнени – това е страхотно. Въпросът е защо останалите не са изпълнени. Ако отидете на лекар и той тепърва се запознава с е-рецептите вероятно ще ви издаде една, две, три рецепти идентични. Недоумявам откъде идва проблемът, според мен става дума за инат – някой не иска да изписва електронно, каза Маринов.

Той уточни, че амбулаторният лист не е задължителен за издаване на рецепта, но подчерта, че с приложението могат да издават рецепти само хората, които имат това право – това са лекари, дентални и ветеринарни специалисти, които са членове на съответните съсловни организации и тези, които имат практики.

Лекар, който няма практика, няма право да издава рецепти, не че го правят. Всички, които са против дигитализацията, са против изсветляването и ясните правила. Ние в България сме много интересни – искаме да има правила, но да не важат за нас, ако може, каза още председателят на БФС.

Той съобщи, че проблемът с изписването на различни разфасовки, както и с отпускането на едно и също лекарство от различни вносители, ще бъде решен в най-скоро време. 

По думите му генеричната замяна е изцяло в полза на пациента. "В цяла Европа има генерична замяна, ако лекарят чекне бутона за позволена замяна, аптеката ще може да предложи алтернатива, още повече, че лекарят вижда какво е отпуснала аптеката", допълни той.

Маринов каза още, че гратисни периоди повече не трябва да има и напълно подкрепя позицията на Министерството на здравеопазването да не се въвеждат временно хартиени рецепти.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

900

1

С.В.

23.10 2023 в 15:51

Намерил кой да дава акъл,този който против всички новооткрити препарати и забранява да се продават в аптеките А и генеричните лекарства също е невярно твърдението му. Аз ползвам лекарство за вестибулит което спряха, но уж същото което ми дадоха ми докара алергия. И този г-н би трябвало да знае че основното вещество може да е същото,но останалите съставки са различни. Но явно за него това не е съществено. Е да,има оригиналният препарат но той е 2-3 пъти по скъп. Но "шефа" на БЛС явно няма проблем с цените засега,дори и да се пенсионира ще взима неколкократно повече пенсия от от обикновените пенсионери.Ама му дреме,важно е той да печели.
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки