Лекар: Всички участници в системата са виновни за хаоса с е-рецептите

OFFNews 24 октомври 2023 в 09:34 728 0

медицина

Снимка Pixabay

Коментар за е-рецептите

"За целия този хаос с електронните рецепти сме виновни абсолютно всички участници в системата", каза общопрактикуващият лекар д-р Мирослав Спасов по БНР в коментар за напрежението около е-рецептите за антибиотици и лекарства за диабет.

Според него с въвеждането на електронните рецепти държавата е показала мускули, като така са излезли наяве всички съпътстващи проблеми.

Българският гражданин разбира електронното здравеопазване погрешно – да не идва до кабинета на лекаря, а да звъни и нарежда на лекаря по телефона, подчерта лекарят.

По думите му много от неговите колеги търпят критика, защото не са си инсталирали приложението за електронно изписване на рецепти и даде примери с препращане от специалисти към лични лекари за изписване на рецепта заради липса на софтуер.

"Общопрактикуващият лекар не е ваша секретарка, за да ви издава рецептите, които вие сте назначили", категоричен бе той. По думите му в България се изписват повече генерични медикаменти, отколкото оригинални.

Липсата на контрол и адекватно въвеждане на информация в системата за лекарствените наличности СЕСПА толерира черния пазар на медикаменти, за който всички знаем и си затваряме очите, каза още д-р Спасов.

Седмица след въвеждането на електронните рецепти от Министерството на здравеопазването отчетоха 25% спад в изписването на антибиотици. По време на изслушване в Комисията по здравеопазването зам.-здравният министър проф. Илко Гетов съобщи, че следващите промени, които предстоят да се въведат, предвиждат минимални изисквания за медицински и аптечен софтуер, който да бъде сертифициран, вместо всеки да работи със софтуер по своя преценка.

От Българския лекарски съюз настоявата за гратисен период, в който да важат както електронните, така и хартиените рецепти. Според фармацевтите основният проблем е, че лекарите не знаят какви лекарства има на пазара и често предписват липсващи медикаменти.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика