Спешна помощ: Има пик на припаднали. Не излизайте в горещите часове, пийте вода

Без тежки храни и алкохол в горещите дни, предупреждават медиците

OFFNews 14 юли 2023 в 09:06 1503 0

жега

Снимка БГНЕС

Апел от Спешна помощ

„Сега е пикът на прилошаване, припадане, причерняване и т.н., защото вече земята се е нагряла и излъчва топлина, и слънцето е силно; сега са най-пиковите моменти за прилошаване и симптоматика, свързана с по-високите температури", каза в интервю за БГНЕС говорителят на Спешна помощ Катя Сунгарска.

На ден в столичната Спешна помощ постъпват по около 280-300 сигнала общо, като поне 30-40 от тях са свързани по един или друг начин с екстремно високите температури. Те са с различна симптоматика, свързана с високите температури. Има хоспитализирани, разбира се, уточни тя.

На въпроса какво ще препоръча, за да се избегнат инциденти, говорителят на спешното звено припомни „абсолютно традиционните препоръки", тъй като те са изпитани във времето и са възможно най-доброто, което всеки човек трябва да прави за себе си. Тя е категорична, че всеки трябва да е наясно, че той носи отговорност за здравето и за живота си.

„В най-топлите температури, между 10 и 18 ч., по възможност да не се излиза. Ако се излиза, да се избира сянка", обясни тя и посочи, че е препоръчително да се носят светли дрехи, по възможност бели, а бутилката с вода в ръката е задължителна.

Говорителят на Спешна помощ припомни да не се приемат много студени напитки, защото това стресира организма.

„Най-уязвимите групи са децата, възрастните хора и хронично болните", добави Сунгарска, като допълни, че за хронично болните препоръката категорично е в никакъв случай в тези най-екстремни дни да не се променя терапията, която им е предписана, да не се спира терапия, много е важно и да не се забравя.

За да се избегнат инциденти в горещите летни дни, тя препоръча да не се консумира тежка храна, да не се прекалява в никакъв случай с алкохол или с други субстанции, защото всичко това оказва влияние.

Днес имаме много хора, които са пили алкохол, излизат навън, припадат, прилошава им и т.н. Просто това е безотговорно поведение, при положение, че от много време, поне от една седмица, медиите алармират за това, че тези дни ще бъдат много горещо, и всеки човек трябва да носи отговорност към здравето и живота си, и да не си позволява да прави такива неща, за да не стига до Спешна помощ и след това в болница, категорична е Сунгарска.

Говорителят на Спешна помощ обясни, че има и деца, на които им причернява, и призова родителите да бъдат внимателни, да не извеждат децата си в градинките в най-топлото време, защото и детските организми не издържат и реагират.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки