Спасиха бременна и бебето ѝ след 23 дни в реанимация

OFFNews 06 февруари 2020 в 12:04 26465 0

Снимка УМБАЛ "Пълмед"

Бременна в 6-ия месец жена и бебето ѝ спасиха специалистите от УМБАЛ „Пълмед“, след 23 дни  реанимация.

32-годишната Зорница получава задух и посещава Спешно отделение на болницата с данни за остра вирусна инфекция. Спешните медици я консултират с д-р Спас Патишанов, началник на АГ отделението в болницата. Изследванията показват, че жената е развила бактериална пневмония, която застрашава както нейния, така и живота на бебето ѝ.

Пациентката е преведена в Реанимация, където цели 23 дни екипът се бори за живота ѝ и за неродения ѝ син.

„Пациентката дойде при нас по спешност с тежка дихателна недостатъчност, с показания за сепсис. Приехме я в септичен шок, което наложи включването й на белодробна вентилация и като цяло провеждане на сериозно интензивно лечение. Състоянието ѝ изискваше ежедневно мониториране на плода от АГ специалистите, кардиолозите ни също извършваха ежедневен мониторинг. Взаимодействието между всички отделения беше на най-високото възможно ниво. Направихме консултация и с националния консултант проф. Чавдар Стефанов", разказва д-р Ангел Балинов, и.д. началник на ОАИЛ в УМБАЛ „Пълмед“.

На 18-ия ден от лечението Зорница е вече стабилно състояние, но пролежава в Реанимация още седмица. В продължение на месец я наблюдават в АГ отделението на болницата, където д-р Патишанов и екипът му следят нейното състояние и това на бебето ежечасно.

„След проследяване на бременността до термин се взе решение за Цезарово сечение заради едрия плод и избягването на контакт с грипните вируси. Радвам се, че при Зорница и бебето й всичко се разви по най-благоприятния възможен начин и днес държи в ръцете си най-голямото щастие“, коментира д-р Патишанов.

На 23 януари 2020 г. се ражда сина на Зорница - Константин с мерки от 3,750 кг. и 51 см. Майката и бебето са изписани от лечебното заведение на 28 януари.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!