Случаите на нов подвариант на Омикрон растат, слагайте маските - съветва проф. Кантарджиев

OFFNews 22 юни 2022 в 13:27 3327 0

Тодор Кантарджиев

Снимка Архив/БТА

Тодор Кантарджиев, съветник по здравни въпроси към Столична община

Нашите сънародници, които пътуват в чужбина, в Западна Европа, където се разпространяват новите варианти на Омикрон, да ползват маски на летищата и по време на полет. Почиващите в Гърция да спазват мерките на местните власти, а като се върнат от курорт да не бързат да се срещат с хора, а да изчакат няколко дни", препоръча по БНР проф. Тодор Кантарджиев, съветник на Столична община по здравни въпроси. 

Той уточни, че новите подварианти на Омикрон ВА4 и ВА5 все още не са засечени в страната, но предизвикват нова вълна на коронавирусната инфекция в Западна Европа и съседна Гърция. За тези варианти се знае, че са още по-лесно предаваеми от основния Омикрон.

Той цитира д-р Мария ван Керхов, завеждащ отдела на СЗО по зоонози и опасни инфекции, че увеличението на случаите на на ковид през летните месеци се дължи на Омикрон варианта ВА2. 10-15% от общия брой случаи са варианти 4 и 5 пренесени от Латинска Америка. ВА4 е характерен за Гърция, където в момента има сериозен ръст на новозаразените.

Микробиологът изрази съжаление, че у нас вече не се секвенират редовно PCR проби и това пречи за проследяване на нови мутации.

Професорът препоръча в градския транспорт да се отварят прозорци и да се проветрява, тъй като вече няма изискване за задължително носене на предпазна маска.

Тъй като ваксини за новите варианти все още няма одобрени, проф. Кантарджиев съветва наесен да се постави четвърта доза. По думите му бустерът е особено необходим при възрастни, които са се ваксинирали преди повече от 9 месеца. "Няма нищо задължително, но е медицински обосновано", аргументира се проф. Кантарджиев 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!