След проверките заради дефицита на лекарства: 5 търговци на едро с глоби, един със затворен склад и друг с отнето разрешително

OFFNews 10 февруари 2023 в 11:25 5156 1

Богдан Кирилов

Снимка Министерство на здравеопазването

Богдан Кирилов, изпълнителен директор на ИАЛ

През декември и януари Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ) извърши около 60 проверки на търговци на едро и дребно с лекарства. При пет от търговците на едро са установени нарушения, свързани с неподаване на данни в електронната система за проследяване на лекарствоснабдяването (СЕСПА). Нарушенията са обезпечени с доказателства. В момента се връчват актовете. Санкциите, предвидени в закона, са в размер между 15 000 и 30 000 лв.

Това съобщи по bTV директорът на ИАЛ Богдан Кирилов, който уточни, че проверките са част от текущия контрол на агенцията и се извършват всеки месец. 

Тяхно задължение (на търговците на едро б. р) е да подават информация, за да има адекватно отразяване на наличностите. Продължаваме с проверките както при тях, така и при аптеките. При двама от търговците на едро има и допълнителни нарушения – на единия ще бъде спряна експлоатацията на склада, а на другия ще бъде връчена заповед за отнемане на издаденото разрешение за търговия на едро, каза още Кирилов.

Според него проблемът с недостига на лекарства засяга всички държави в ЕС и причините  са различни - производствени затруднения, завишено потребление, както в момента е с респираторните заболявания.

Ще има ли достатъчни количества Оземпик

Кирилов обясни, че има производствени затруднения при този медикамент, за което здравните власти са били уведомени през декември. Доставката за декември и януари е била отложена за февруари, а впоследствие за март. В момента у нас са доставени 9600 опаковки Оземпик, които са преразпределени от словенския пазар. Тази седмица са проведени разговори с производителите, в резултат на което са освободени партиди и вече се разпределят към търговците на едро, каза директорът на ИАЛ.

Предвид очертаващия се недостиг на инсулин е изпратено съобщение до лекарите с указание временно да не се назначава лечение на нови пациенти и с кои лекарствени продукти може да бъде променена терапията. Финалното решение е на ендокринолозите, уточни Кирилов.

Той съобщи, че през януари са доставени близо 200 000 опаковки антибиотици от групите на пеницилините, цефалоспорините и хинолоните.

Имаме уверение, че в следващите седмици доставките ще продължат. Европейската агенция по лекарствата излезе с указание да се засили комуникацията между производителите и здравните власти на държавите, за да се избегне подобен дефицит в бъдеще, каза Богдан Кирилов.

Той призна, че в последните месеци СЕСПА не работи ефективно и посочи, че здравното министерство е предложило промени в закона, но те могат да бъдат приети при действащо Народно събрание.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови