Меджидиев прехвърли отговорността на Асена Сербезова за недостига на лекарства

Системата за наблюдение на лекарства е направена така, че всеки би могъл да "влезе" в нея, без да остави следи, коментира здравният министър

OFFNews 20 януари 2023 в 10:35 2042 0

Асен Меджидиев

Снимка БГНЕС/Надежда Пеева

Служебният здравен министър Асен Меджидиев

След установените пропуски в системата за наблюдение на лекарствата не са предприети мерки. Пропуските са установени по време на одит, извършен от "Информационно обслужване" на 27 март 2022 г.

Това заяви служебният министър на здравеопазването Асен Меджидиев, като така отново прехвърли отговорността върху предишния здравен министър Асена Сербезова. 

Преди седмица министърът прехвърли отговорността за недостига на масови медикаменти върху Сербезова, изразявайки учудването си (което по думите му е продължило шест месеца), че е била променена формулата, по която се генерира списъкът със забранените за износ медикаменти в СЕСПА (системата за проследяване и анализ на лекарствените продукти) и така наблюдаваните медикаменти са станали много по-малко.

Сербезова отговори на това, като заяви, че използването на недостига на лекарства за популистки цели задълбочава немощта с достъпа до лечение.

"Няма държава в ЕС, където така еднозначно, тенденциозно и популистки в "удобни" моменти да се играе по тънката нишка на нервите на хората, използвайки проблема с недостига с лекарства, създавайки "виновни", които да се предложат за залъгалка, докато се прикрива интелектуалната и административна немощ", каза тя. 

"За да се избегне недостигът на лекарства, предстоят законодателни промени. Системата за наблюдение на лекарства, която сега наблюдава 60 лекарства, е направена така, че всеки би могъл да "влезе" в нея, без да остави следи", смята здравният министър.

Меджидиев допълни, че при спад на наличността на даден медикамент под 65% се налага забрана за износа му. Той ще предложи на Народното събрание този процент да стане 100. Министърът заяви, че той самият не е доволен от контрола, който може да осъществява върху Изпълнителната агенция по лекарствата.

По думите му в този списък трябва да попаднат медикаменти, които са животоспасяващи.

"Недостигът на лекарства не е от тези шест месеца, той е от доста по-дълъг период. Не можем да оставим хората без медикаменти, правим всичко възможно за допълнителни доставки", каза още той.

Ще бъде направена видима липсата на лекарства в склада, за да може да достигне информацията до аптечната мрежа.

От думите му стана ясно, че е направена справка, която е установила два сигнала и една жалба, постъпили в края на 2021 г. и в началото на 2022 г. Те са от Българската асоциация за развитие на паралелна търговия на лекарства и от Българската асоциация на едра търговия на лекарства.

"Буквално на другия ден с един имейл единствено се променя формула. Но се запознах в детайли с целия одит на "Информационно обслужване" с множество препоръки, нито една от които не е изпълнено", коментира здравният министър.

По думите му от март 2022 г. досега единствено е изпълнена препоръката на промяна формулата. Другите препоръки са - липса на контрол и възможност за проверка за спазването на законовите уредби; липса на технологичен инструмент за ограничаване на определени действия, в случай неподаване на данни или погрешно подадени такива; използваната софтуерна база е нелицензирана. Освен това системата няма възможност за контрол и проверка на наличности спрямо потреблението - този пропуск оказва влияние върху генерирането на забранителния списък на Изпълнителната агенция по лекарствата.

Меджидиев обясни, че сред други проблеми са ръчното въвеждане на данни и липсата на автоматизация на тези процеси.

Според него от седем препоръки за нито една не е взета мярка да се поправи проблемът с лекарствата и в момента берем плодовете на това", категоричен е той. 

"Целим иницииране на законодателни мерки за засилване на контрол на търговците на лекарства. Възлагат се проверки за коректното подаване на информация, има вече санкционирани търговци, ще има и санкции, като затваряне на обекти, докато не се оправи проблемът. В хода на проверките бяха установени нарушения и разминавания в подадените справки, защото не са спазени изискванията на одита на "Информационно обслужване", посочи служебният здравен министър. 

Министърът каза още, че липсват детски антибиотици, като те трябва да бъдат вкарани и да се осъществява контрол за техните доставки и износ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови