Ще се затваря ли аптека, ако фармацевт се разболее от COVID-19

Александра Маркарян, Янка Петкова 12 март 2020 в 15:32 10678 1

Снимка OFFNews

Какво се случва, ако магистър-фармацевт се зарази с коронавирус? Затваря се аптеката, където е работил? Тя е под ключ за седмица, месец? Всички преминали през нея са под карантина? Няма еднозначен отговор на този въпрос, въпреки че в страната вече има 7 заразени и един починал вследствие усложнения от COVID-19.

"Нямаме указание как да действаме", сподели магистър-фармацевт пред OFFNews. В същото време потокът от хората към аптеките расте. "Каже ли се по телевизията, че нещо е полезно срещу коронавирус, след 30 минути е свършило. За един следобед бяха продадени 100 дезинфекциращи гела, 45 опаковки витамин С при най-много по 20-25 в минали сезони с грипна епидемия", даде пример той.

В момента няма спирт и не само в аптеките е изчерпан - в националните складове няма и оттам казват, че няма да ги снабдяват, за да има за болниците. Това, което все пак се доставя, се бави. "Ако до преди месец поръчвахме в 11 ч. и получавахме доставката до 14 ч. същия ден, сега забавянето е с дни", споделя магистър-фармацевтът.

Предпазни средства няма дори за магистър-фармацевтите. Нито маски, нито дезинфектанти и това ги прави още по-уязвими.

OFFNews се обърна с въпроси към Българския фармацевтичен съюз.

В случай че фармацевт заболее и се окаже с положителна проба за COVID-19 мерките, които се предприемат, са стандартните, които препоръчва и оперативният щаб, каза главният секретар на съюза Димитър Маринов, но уточни, че подобна хипотеза не е официално разглеждана. Той обаче е категоричен, че не би трябвало да се затварят аптеки

Г-н Маринов допълни, че до всички районни фармацевтични колегии е изпратена Информация и временни насоки за фармацевтите и работещите в аптеки. На голяма част от фармацевтите тези инструкции са изпратени по e-mail. Ръководството съдържа изчерпателна информация за COVID-19, мерките за предпазване, обслужването на клиентите, които посещават аптеките, както и необходимите дезинфекционни мерки, които трябва да се предприемат.

"Фармацевтите знаят какво трябва да правят при грипна епидемия, мерките не са по-различни - обясни магистър-фармацевт Маринов. - Персоналът на аптеката трябва да почиства и дезинфектира работната среда, а също и съответните предмети и оборудване, съгласно съответните насоки и разпоредби за почистване и дезинфекция."

По думите на г-н Маринов, след работна среща с Националния оперативен щаб е било решено, фармацевтите да бъдат включени в първа линия за снабдяване със предпазни средства. Осигуряването им за аптеките ще бъде възможно веднага след като се задоволят нуждите в болничните заведения.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

13874

1

emanuilis

12.03 2020 в 15:50

Явно в България тенденциите са направо да я изгорят! От друга страна, допускате ли, че съветниците на Англеа Меркел да са произволни хора? В резюме, CoViD19 вероятно е отдавна навсякъде около нас.