Ще ни известяват, ако някой купува лекарства от наше име

OFFNews 15 ноември 2023 в 10:15 695 0

Димитър Маринов

Снимка БГНЕС

Димитър Маринов

Предстои пускането на система за нотификации, която ще дава възможност да получаваме известия за закупени лекарства с наши данни. Ако някой друг ги е взел от наше име, ще можем да реагираме.

Това обясни по bTV Димитър Маринов, председател на Българския фармацевтичен съюз (БФС) и уточни, че в Националната здравноинформационна система (НЗИС) лекарят отбелязва какво предписва на пациента, а фармацевтът – какво отпуска по предписанието на лекаря.

Маринов посочи, че при закупуване на лекарства с е-рецепта е достатъчно да съобщим ЕГН-то си и датата на предписване на рецептата.

Според фармацевтите проблем с изпълнението на електронните рецепти няма, въпреки силното желание за връщането на хартиения вариант, каза още шефът на БФС.

За повече от две години рецептите по здравна каса са над 44 милиона. Те са частично или напълно платени от здравната каса. В момента за белите рецепти се движим с над 70% изпълнение. Има много причини една рецепта да не бъде изпълнена – предписаното лекарство не е налично в аптеката, не е регистрирано въобще на българския пазар, отдавна е изтеглено или не е по джоба на пациента, посочи Маринов.

Той призна, че в началото е имало затруднения, тъй като лекарите не са били достатъчно информирани, но вече всички са се научили да работят със системата.

За временно връщане на хартиените бели рецепти за антибиотици настояват от Българския лекарски съюз. По този повод в петък ще се състои среща при премиера на представителите на лекари, фармацевти, зъболекари, Изпълнителната агенция по лекарствата в търсене на компромисен вариант.

По-рано в интервю зам.-министърът на здравеопазването Илко Гетов съобщи, че не се обсъжда вариант за сканиране на рецепти в аптеките, тъй като по този начин няма да постъпват данни в досието на пациента. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки