Хинков обсъди с премиера да има ли и хартиени рецепти

С тържествен водосвет бяха открити обновените Операционен блок и Реанимация в УСБАЛО „Проф. Бойчо Бойчев“ в столичния кв. "Горна Баня"

OFFNews 13 ноември 2023 в 12:52 1305 0

Христо Хинков

Снимка БГНЕС

Христо Хинков

Има проекторешение за хартиените бели рецепти, което трябва да бъде обсъдено с премиера. Той се е ангажирал да събере представители на съсловните организации, за да решим окончателно въпроса.

Това заяви пред журналисти здравният министър проф. Христо Хинков в отговор на въпрос дали е взето вече решение за някои лекарства да бъдат върнати хартиените предписания, предаде БТА.

Проекторешението е да се даде възможност за алтернативно изписване на електронна и хартиена рецепта, поясни министърът. И добави, че има възможност самата хартиена рецепта да се електронизира през аптечната мрежа.

Хинков посочи, че срещата с представители на сектора се очаква тази седмица, а в нея вероятно ще участва "Информационно обслужване". Проблемът е, че има вот на недоверие и това малко променя графика, коментира той.

По думите му връщането на хартиените рецепти може да стане за определен срок и само за антибиотици. Според него сканиране или качване от дневника за лекарства на аптеките в Националната здравноинформационна система е опцията, която се обмисля за хартиените рецепти.

Хинков поясни още, че електронната рецепта си остава, но ще се даде възможност "да се адаптира цялата система към новата промяна". "Ако се окаже, че има възможност хартиените рецепти да се електронизират, да бъдат проследявани, тогава ще получим същия ефект, който имаме и с електронните", коментира той.

Относно забраната за износа на лекарства, министърът коментира, че има възможност тя да отпадне, ако сигналите за липса на медикаменти намалеят. Следим ситуацията. Когато паднат сигналите под определено ниво, да знаем, че имаме достатъчно наличие на антидиабетични лекарства, ще отменим заповедта, отбеляза Хинков.

Борим се за максималното, ще получим оптималното, каза министърът във връзка с изготвянето на бюджета на здравната каса за 2024 година.

В петък министърът на финансите Асен Василев представи основните параметри на проектобюджета на държавата за 2024 година.

Министър Хинков присъства на тържествения водосвет, с който бяха открити обновените Операционен блок и Реанимация в Университетската специализирана болница за активно лечение по ортопедия (УСБАЛО) „Проф. Бойчо Бойчев“ в столичния кв. "Горна Баня".

УСБАЛО “Проф.Бойчо Бойчев” е уникална за страната по отношение на лечението на заболявания и посттравматични увреди на опорно-двигателния апарат, каза д-р Валентин Ангелов, изпълнителен директор на лечебното заведение.

Той отбеляза някои от другите положителни промени в болницата, включително и по отношение на подмяна на асансьорите. Преместихме медицинския център в партерния етаж на тази сграда, посочи Ангелов. По думите му ремонтът на операционната и реанимацията е най-мащабният проект.

Нашите пациенти са на възраст от 0 г. до 100 г., каза още специалистът и подчерта защо е било важно да се направи това обновяване. Има отпуснати средства от здравното министерство и за закупуване на ядрено-магнитен резонанс. Имаме проект и за енергийна ефективност, информира още директорът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика