Проф. Илко Гетов: Аптеките няма да сканират хартиени рецепти

OFFNews 14 ноември 2023 в 10:54 1414 1

Илко Гетов

Снимка БГНЕС

проф. Илко Гетов

В никакъв случай не се предвижда сканиране на рецепти в аптеките, защото това не е дигитализация. Сканираният документ не попълва базата данни в Националната здравноинформационна система (НЗИС).

Това каза зам.-министърът на здравеопазването проф. Илко Гетов в коментар за вариантите за връщане на бялата хартиена рецепта за антибиотици.

Последното предложение постъпи в Министерството на здравеопазването в четвъртък от Българския лекарски съюз (БЛС). Разгледахме го и възложихме на експертите да търсят вариант. Срокът беше до вчера, днес отново ще обсъдим различните варианти и в петък, на среща при премиера със всички страни, се надявам да стигнем до съгласие между Българския съюз, Българския зъболекарски съюз, Българския фармацевтичен съюз и Изпълнителната агенция по лекарствата, каза зам.-министърът.

Българският лекарски съюз предлага връщането на бялата хартиена рецепта само за антибиотици и то за ограничен период, уточни проф. Гетов. Той посочи, че мотивите на съсловната организация са миродавни, тъй като предстои, грипен сезон, а има лекари, които не са регистрирани като практики. Затруднения за електронно предписване има в спешните кабинети и при съботно-неделните дежурства, обясни професорът.

Имаме сериозни постижения в преодоляване на липсите на инсулин и антидиабетните лекарства, благодарение на дигитализацията и е-рецептите. Ефект има и от заповедта за ограничаване на износа, която е със срок до 31.12.2023 г. Вчера имаше само един сигнал за липса на антидиабетно лекарство, ако продължава така, ще предложа да се отмени тази заповед, но ако недостигът ескалира, мерките ще продължат, каза Гетов.

Той уточни, че в обхвата на забранителната заповед са и гранулните форми на анбииотици за деца, които са в недостиг и в целия Европейски съюз (ЕС).

Зам.-министърът коментира промените във формулата, по която временно се спира износът на някои медикаменти от списъка в СЕСПА.

Промените в Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина вече са изминали целия път на обществено обсъждане. Всякакви ограничителни мерки не са приемливи за ЕС, поради тази причина промяната на формулата трябва да мине през процес на нотификация от ЕК. Три месеца е срокът, но може да продължи и повече, каза проф. Гетов.

Той бе категоричен, че Министерството на здравеопазването не желае да бъде буфер между съсловните организации  и търси най-конструктивния вариант. Спирането на износа на някои лекарства е временна мярка със срок до 1 март 2024 г. 

Амбицията ни е от следващата година всички лекарства с рецепта да станат електронни. С антибиотиците е по-сложно, защото се прилагат при остри състояния. Постепенно изчистваме бъговете в системата. Затова моля колегите, които работят в практиката, да бъдат внимателни за нови ъпдейти, нови версии, защото с тях се преодолява всеки установен преди това проблем. Предстои надграждането на НЗИС с фаза 3, с допълнителни функционалности, но дигиталиацията на рецептите носи ползи за всички, каза проф. Илко Гетов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1000

1

vgeorgiev

14.11 2023 в 13:34

Цял свят работи с е-рецепти.
Редно е това да се случи и тук.
Не може да се хвалиш с туршията и градината на село във Фейсбук, и в същото време за теб проблем да е да изпишеш е-рецепта. Още повече всичко това е модернизирано с App за телефони, които работят и offline, при липса на интернет. Сиреч можеш да се изписват по всяко време рецепти.
Много маски паднаха на обвързани с фарм индустрията лекари…. и фармацевти.
А, какво против имаме и генерично заместване след като те са биоеквивалентни според СЗО? Аз също предпочитам да ми бъде предписан по-евтиният препарат. И какво лошо има, ако ми е бил изписан по-скъпият, фармацевтът да замени с по-евтиният такъв? Отново тъпа опорка на обвързани лекари. Само и само да се вземат лекарствата, на фирмата, с която работят шарлатаните. Всичко ви разбрахме.
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки