Шефът на Столична РЗИ: Болниците в София са пред колапс

OFFNews 21 март 2021 в 09:25 3614 0

Снимка Архив

Ако натискът върху болниците продължи, лечебната мрежа в София ще бъде в колапс. Възможностите на лечебните заведения са пред изчерпване, медицинският персонал е на предела, а и той е константна величина. Това каза по БНТ шефът на Столична РЗИ д-р Данчо Пенчев в студиото на БНТ.

Вчера заетостта на столичните болници е била почти 90%, някъде няма вече свободни легла и не могат да приемат, каза шефът на столичната РЗИ.

Данчо Пенчев обясни, че обявените мерки са взети след сериозен анализ и епидемиологично проучване. Апелираме обществото да спазва мерките, каза той и съобщи, че целият персоналът на немалък ресторант в София е болен и заразен. 

Не можем да гарантираме, че в рамките на тези 10 дни ще спрем разпространението, стремежът е да запазим нивата и да няма покачване. Бяхме в хипотезата на един по-оптимистичен вариант уви, той не се случи, коментира Пенчев.

Колкото и мерките да обхващат различни прослойки и сфери, някои да продължават да работят, но цялото общество боледува, заяви Пенчев, а на въпрос защо е даден този прозорец от четвъртък до понеделник, той отговори: "За да може обществото да се подготви." Като пример за подготовка той даде това ресторантите да могат да пласират закупената стока, а родителите да организират гледането на децата си.

Към 20 март около 14 000 са карантинираните лица в столицата, добави Данчо Пенчев, контролът по мерките е изключително затруднен и служителите на РЗИ не смогват.

На въпрос как ще върнат доверието на хората към ваксината на "Астра Зенека", Данчо Пенчев подчерта ролята на медиите. 1187 са ваксинираните само на територията на София вчера, съобщи шефът на РЗИ.

Проблемът с количествата не е в РЗИ, а в производителите и това, че не пристигат у нас съответните количества, производителите не спазват договорите си, посочи Данчо Пенчев.

В момента с пристигащите дози Пфайзер/Бионтех и Модерна се ваксинират желаещите от първа и втора фаза. Дози не се пазят и не се крият, а веднага се разпределят, обясни още Данчо Пенчев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови