''Български лекари за ново здравеопазване'' искат оставката на шефа на НЗОК

Срещу проф. Салчев се обявиха и лекарски колегии от страната

Янка Петкова 22 октомври 2021 в 16:25 1146 0

Снимка Архив/БТА

Оставката на управителя на НЗОК проф. Петко Салчев поискаха от "Български лекари за ново здравеопазване".

В позицията си те изтъкват, че с посланието, заявено пред медии, "пациентите с фалшиви сертификати да плащат лечението си" проф. Салчев "демонстрира грубо погазване на конституционните права на гражданите и открита некомпетентност по солидарния модел на здравеопазване у нас"

"Солидарният модел на здравеопазване гарантира равнопоставеност на всички осигурени лица. Интерпретациите на действащия управител на НЗОК подлагат на съмнение този принцип и създават предпоставки за допълнително разделение сред обществото. В условия на криза това може да има непредвидими последици. Настояваме за публично извинение", пишат от "Български лекари за ново здравеопазване".

За оставка на управителя на НЗОК настояват и Регионалните лекарски колегии на БЛС от Ст. Загора, Плевен, Кърджали, Пазарджик, Сливен, Варна и Велико Търново. Техни декларации бяха изпратени до централата на Българския лекарски съюз (БЛС). 

Колегиите недоволстват срещу "нежеланието на Касата да участва в изпълнението на задълженията си по Националния рамков договор". Според тях проф. Салчев и ръководството на НЗОК "за пореден път демонстрират арогантност, неуважение и високомерие към БЛС".

"Този маниер на комуникация от страна на проф. Салчев и ръководството на НЗОК не е отсега. И през изтичащата 2021 г. не се забелязва промяна в отношението им към проблемите на съсловието. Смятаме, че времето за добронамерена дипломация е изтекло. Настояваме за оставка на управителя – проф. Салчев и представителите на държавата в Надзорния съвет на НЗОК", пишат те.

Това е вторият път, в който редица Регионални лекарски колегии от страната (РЛК Варна, РЛК Плевен, РЛК Монтана, РЛК Ст. Загора) искат оставката на проф. Салчев. За първи път оставката му беше поискана през лятото, когато подкрепиха декларация на Столичната лекарска колегия, припомнят от БЛС.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови