Сербезова: Не се предвижда промяна в срока на изолацията за COVID болни

Идната седмица ще се обсъжда въвеждането на безплатни тестове за коронавирус при личните лекари

Янка Петкова 19 юли 2022 в 12:19 1242 0

проф. Асена Сербезова

Снимка Архив/БТА

проф. Асена Сербезова, министър на здравеопазването в оставка

На този етап не се предвижда промяна в продължителността на карантината при заболели от COVID-19. Това каза здравният министър в оставка проф. Асена Сербезова пред журналисти в парламента. Тя участва в международна среща на експерти, на която бе представен Доклад за финансова защита в Република България на Световната здравна организация.

В момента периодът на изолация на болните от коронавирусна инфекция е 10 дни, а карантината за контактните им лица е седмица.

Сербезова потвърди, че на този етап не се налагат на национални противоепидемични мерки. По-рано, в коментар по темата главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев посочи, че национални мерки ще бъдат въведени, когато един от регионите в епидемичната карта премине към Етап 2 от пандемичния план. Той обаче не уточни какви ограничения има предвид. В Етап 2 от плана се предвижда задължително носене на маски на закрито и при струпване на хора на открито, редуциране на броя на клиентите в заведения, спиране на свижданията в болници и социални домове, епидемичен контрол за пристигащи със самолети от държави с висока заболеваемост.

По думите на здравния министър Варна е една от областите, в която ще се наложи да се въведат мерки, но засега има достатъчно легла в болниците. Сербезова каза още, че пациентите с коронавирусна инфекция няма да се лекуват само в инфекциозните болници.

Повишава се броят на болните, но засега не се отчита натоварване на лечебните заведения, отбеляза тя и призова хората да спазват сами препоръките за дезинфекция, носене на предпазни маски и спазване на дистанция. Сербезова отново напомни на хората за възможността да се ваксинират и увери, че няма да бъдат затваряни бизнеси.

Здравният министър в оставка каза още, че идната седмица ще се обсъжда тестовете при личните лекари отново да станат безплатни. Министерството внесе проект за връщане на безплатните антигенни тестове при общопрактикуващите лекари, чието обществено обсъждане приключи.

По-рано за възможността джипитата да издават направления за PCR тестове се обявиха здравни експерти, сред които доц. Кунчев и съветникът на премиера по здравни въпроси проф. Радка Аргирова. Аргументът им бе, че без адекватна диагностика не може да се проследи епидемичния процес и да бъде установена появата на нови варианти и подварианти на вируса.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!