Правителството прие нов пандемичен план, но не смее да го приложи

Янка Петкова 15 юли 2022 в 16:40 4540 0

Център за тестване срещу COVID-19

Снимка БГНЕС/Благой Кирилов

Мерките трябва да влязат в сила от 18 юли

Правителството в оставка прие днес нов Национален пандемичен план, но очевидно няма да го следва. Такъв е логичният извод, след като главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев обяви пред журналисти малко по-различен от предвидени в плана формат на ограниченията, които влизат в сила от 18 юли.

В Пловдив, където взе участие в семинар, доц. Кунчев обясни, че от понеделник в някои области, които са в Етап 1 се въвежда "задължително носене на маски в здравни, лечебни и социални заведения, по възможност - работа от разстояние, спазване на дистанция", гласи цитатът от БТА. Според плана в регионите в Етап 1 са предвидени следните задължителни мерки: носене на защитна маска в здравни и социални заведения, в градския транспорт и други обекти с висок риск от заразяване, т. е. кръгът на местата, на които трябва да ходим с маска, е значително по-широк. В детските заведения (ясли, градини) се провежда сутрешен филтър за недопускане на занятия на деца със симптоми. Филтър се предвижда и в социални институции, нещо, което също не бе споменато да влиза в сила от понеделник. При възможност се преминава към дистанционна работа. 

В момента в Етап 1 (според заетостта на леглата в болниците) са около една трета от областите в страната - по думите на доц. Кунчев - София, Варна, Бургас, Добрич, Враца и Перник.

Главният държавен здравен инспектор, съобщи още, че когато един от регионите влезе в Етап 2, мерките вече ще бъдат национални. Вероятно не всички мерки от Етап 2 ще бъдат валидни за цялата страна, тъй като в плана е направено уточнение, че регионалните здравни инспекции могат да налагат локални ограничения. Но ако е така, не става ясно какви ще са мерките в национален мащаб, които ще се въвеждат масово.

В Етап 2 носенето на маска става задължително и във всички образователни, културни, спортни институции и по време на събития, свързани със струпване на хора. Намалява се броят на хората в търговските обекти до 1 човек на 8 м2. Ограничават се свижданията в лечебни заведения и в специализираните институции. Ограничават се извънучилищните мероприятия и събирания на деца и младежи.

На пръв поглед са заявени сериозни намерения за ограничаване на заболеваемостта, макар да не става ясно на базата на какви конкретни показатели за заетостта на леглата в лечебните заведения ще се преминава от един към друг етап. Уточнено е само, че "етапите и мерките се определят въз основа на ясен математически модел, отчитащ 14-дневната заболяемост по региони, % заетост на неинтензивни и интензивни болнични легла". Какъв е коефициентът и какъв е процентът за всеки етап не е посочено.

Липсата на конкретни параметри позволява известна гъвкавост при вземането на решения или липсата на такива. Друго обяснение за отсъствието на точни показатели е, както се изразяват здравните експерти, "изменчивостта на вируса", която засега сочи към по-леко протичане на инфекцията с всеки следващ вариант и все по-малко хора в болниците. Тоест ситуацията е "динамична".

Както и да тълкуваме фактите по плана обаче, имаме области в Етап 1, за който са разписани конкретни мерки. От казаното от доц. Кунчев следва, че те няма да бъдат приложени в пълния им обем. Но след като премиерът обеща спокойно лято, вероятно това е в реда на нещата. Опитът досега показва, че заложените ограничения традиционно не се прилагат и отстъплението от тях не е от експертни, а от политически съображения. Кому е нужно това свръхпроизводство на пандемични планове?

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови