Съветът на религиозните общности у нас ще помага за ваксинацията срещу COVID-19

OFFNews 21 декември 2021 в 16:41 898 0

Снимка Министерство на здравеопазването

Здравните власти и Националният съвет на религиозните общности в България ще си сътрудничат за популяризиране на ползите от ваксинацията срещу COVID-19 и спазването на противоепидемичните мерки, съобщиха от пресцентъра на МЗ.

Това се договориха по време на среща министърът на здравеопазването проф. Асена Сербезова, председателят на Националния съвет на религиозните общности в България Роберт Джераси, секретарят на Епископски конференции на католическата църква отец Петко Вълов, секретарят на Обединени евангелски църкви Грета Ганева и експертът в отдел „Външни отношения" на Главното мюфтийство Хайри Емин.

Представителите на вероизповеданията са на мнение, че на този етап от пандемията трябва да бъде върнато доверието в научните постижения в медицината и ваксините.

„Нито една религия няма доктринални забрани срещу ваксинацията. Винаги сме призовавали за спазване на мерките като дистанция, дезинфекция, носене на предпазна маска за лице, както и за ваксинация. Предвид предстоящите светли празници нека призовем миряните към смирение и доброта, към разум и любов към ближния", посочи Роберт Джераси.

„Много държа до гражданите да достигнат точните послания, да обясним на всеки какви са рисковете от заразяването с вируса и какви са ползите от ваксината. Ще съм благодарна да се обърнете към религиозните общности, апелирайки към вяра в науката и спазването на противоепидемични мерки, особено по време на предстоящите празници", посочи здравният министър Асена Сербезова.

По думите ѝ статистиката ясно показва, че над 80% от приетите в лечебни заведения пациенти с COVID-19 са неваксинирани, а броят на хоспитализираните неваксинирани в интензивните отделения надминава 90 %.

В срещата участие взе и д-р Гергана Николова, член на УС на Българския лекарски съюз, която пое ангажимент в кратки срокове да бъде проведена и среща между Националния съвет на религиозните общност и съсловната организация на лекарите в България.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!