Сърбия ще произвежда руската ваксина Спутник V

OFFNews 15 април 2021 в 10:11 1154 0

В института по вирусология "Торлак" в Белград вчера бе извършено пълненето на първата серия контролни дози руска ваксина срещу COVID-19 "Спутник V", съобщават сръбските медии, цитирани от БТА. Сърбия стана първата държава в Европа, която ще произвежда препарата на център "Гамалея".

Производството в Сърбия съответства на най-строгите стандарти, съобщиха от Руския фонд за преки инвестиции, който отговаря за дистрибуцията на ваксината в чужбина, и обявиха, че е възможно да се произведат количества, предназначени за износ в други страни от региона. Ваксинирането със "Спутник" V в Сърбия започна на 6 януари.

Междувременно от община Белград обявиха, че ще организират ваксинирането на хората, работещи в ресторантьорския бизнес, във фризьорските и козметичните салони и в хлебопекарните, съобщи градският секретар за социална защита Наташа Станисавлевич.

По думите й над 13 хиляди души, които работят в общинския сектор в Белград, са успели да се имунизират. Преди тях тази възможност получиха възпитателките, служителите в социалните домове, шофьорите от градския транспорт и таксиметровите шофьори. Ваксинирани са и над 1600 касиерки, тоест всички приоритетни професионални групи. Възможност да го сторят в следващия период ще имат доставчиците на храна и работещите в будките, каза градският секретар.

Наташа Станисавлевич добави, че са ваксинирани общо 38,2 процента от цялото население на Белград, което означава, че 536 хиляди жители са получили първа доза. Организирана е и имунизацията на лицата с проблеми в развитието, както и на родителите им, а също и на бездомните хора.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика