Съмнителните хоспитализации не са източвали НЗОК, твърди бивш директор на Пирогов

OFFNews 11 юни 2021 в 09:13 865 0

Снимка Архив

Съмнителните хоспитализации в „Пирогов“ не са довели до източване на НЗОК, твърди бившият директор на спешната болница доц. Спас Спасков пред bTV.

В болницата започна проверка заради данни за съмнителни хоспитализации. Вчера зам.-министърът на здравеопазването д-р Димитър Петров съобщи, че пациенти лекувани за COVID-19 по-късно са били приети отново с диагнози като цироза и бъбречна недостатъчност. По думите му НЗОК проверява над 900 такива случаи.

Според Спасков точно в този случай не става въпрос за източване на касата, тъй като заради COVID кризата болниците се финансират по различен начин.

„Сега те получават пари не за извършена работа, а за исторически бюджет – 85% от парите, които са получили за предишната година“, коментира Спасков. По думите му проверката има по-скоро дисциплиниращ ефект и е възможно да има пропуски и грешки в документацията.

„Това не довежда до финансов резултат. Болницата не получава пари по клиничната пътека. Сега болниците не се захранват от пътеки, а с пари на базата на миналогодишните приходи“, каза бившият директор на "Пирогов".

По думите му ако се върнем към старата система на финансиране, което би било правилно, тогава вече ще говорим за източване на НЗОК.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!