Руско лекарство намалява смъртността от COVID-19 пет пъти

OFFNews 08 септември 2020 в 10:54 4930 0

Руският лекарствен продукт сърфактант-BL демонстрира своята ефективност в борбата срещу коронавирусната инфекция, съобщи БГНЕС.

Първоначално той е създаден за лечение на тежки увреждания на белите дробове, в резултат на употребата му сред тежко болни пациенти с COVID-19 смъртността е намалена пет пъти, пише вестник "Известия", позовавайки се на данни от лекари, цитирани от РИА Новости.

Пациентите с коронавирус, които се влошават тежко, са 5%. Почти 80% от тях умират. Сърфактантът е вещество, което подрежда белодробните алвеоли отвътре, докато BL означава „говежди бял дроб“.

Пациентите получават сърфактант-BL чрез вдишване, процедурата се извършва два пъти на ден и отнема 30 минути. Лекарството се прилага на пациенти от два до пет дни, докато пациентите отбелязват подобрения веднага след първото вдишване, пише вестникът.

Понастоящем лекарството се прилага на пациенти като част от проучване на неговата ефективност. В края на проучването се планира използването на сърфактант-BL в препоръките на Министерството на здравеопазването за лечение на пациенти с коронавирусна инфекция.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови