Развенчаха мита, че редовните пиячи държат повече на алкохол

OFFNews 20 юни 2023 в 13:20 1274 0

алкохол

Снимка Pixabay

алкохол

Хората, които консумират по-големи количества спиртни напитки може и да смятат, че организмът им е по-издръжлив на алкохол, но науката не подкрепя мнението им, съобщи ЮПИ.

Специалисти от Чикагския университет установиха, че страдащите от алкохолно разстройство са непълноценни след сериозен запой, дори и да смятат, че са по-устойчиви на влиянието на тези питиета. Те могат и да понасят определено количество алкохол по-добре в сравнение хората, които по-малко употребят спиртни напитки, но реалността е по-различна, установиха специалисти.

"Смята се, че когато опитни пиячи консумират алкохол, те са устойчиви на вредните ефекти", казва водещият автор на изследването Андреа Кинг, професор по психиатрия и поведенческа неврология. "При нашето проучване тези хора употребяваха алкохол в дози, подобни на обичайните количества и наблюдавахме значителни отклонения както при тестовете за фина моторика, така и при когнитивните умения".

Според нея проблемите при тези хора са по-сериозни в сравнение с щетите за организма на участници, които не са големи любители на чашката, но за целите на анализите им е била дадена голяма доза спиртна напитка.

Андреа Кинг и екипът ѝ изследват три групи на младежи на около 20 години, които употребяват алкохол в различни количества.

Едната група включва доброволци, които пият малко. Втората е съставена от хора, консумиращи спиртни напитки по няколко пъти месечно. В третата са участници, които отговарят на критериите за страдащи от алкохолно разстройство - те пият през поне една трета или през повечето дни в месеца.

На участниците е казано, че ще получат напитка, съдържаща алкохол, стимулант, успокоително или плацебо.

Дадената им спиртна напитка представлявала ароматизирана смес на основата на вода със 190-градусов алкохол в обем 16 процента в зависимост от телесното тегло. Дозата за жените е била 85% от тази, предназначена за мъжете, за да се коригират половите различия при метаболизма. Участниците консумирали питието в продължение на 15 минути.

На всеки доброволец е направен тест за алкохол и е трябвало да изпълни две задачи 30 минути след като е пил и отново след 60, 120 и 180 минути. На базата на получените резултати американските учени правят своите заключения.

В САЩ повече от 140 000 души годишно умират от прекомерна употреба на алкохол. Около 30 процента от смъртните случаи при пътнотранспортни произшествия са в резултат на шофиране в нетрезво състояние.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки