Раздават РНК ваксини на личните лекари в София

С предимство ще бъдат имунизирани хората с придружаващи заболявания

OFFNews 06 април 2021 в 10:18 2604 0

Личните лекари в София ще получат РНК ваксини днес. Паралелно върви снабдяването и с оксфордската ваксина.

Създадена е организация за разпределянето на ваксините. Първоначално са предвидени са по два флакона от ваксината на "Модерна" и "Пфайзер/Бионтех". Един флакон от препарата на "Модерна" съдържа 10 дози, а от този на "Пфайзер/Бионтех" - 6.

От препарата на "Астра Зенека" общопрактикуващите лекари получават толкова, колкото са заявили, обясниха от Столична РЗИ. Флакон от Оксфордската ваксина се разпределя в 8 или 10 дози.

"За съжаление, количествата са малки. Призовавам пациентите, които са записани при нас, да не звънят по телефоните и да не пращат SMS, тъй като ни трябва време за организация", каза по bTV д-р Георги Миндов, председател на Сдружението на софийските общопрактикуващи лекари.

Въпреки малките количества той увери, че хора няма да бъдат връщани и всички ще бъдат записвани. Д-р Миндов обаче уточни, че за него приоритетни са хората със съпътстващи заболявания. Той ги призова, ако все още не са се ваксинирали, да не отлагат това и да се обърнат към личните си лекари.

Вчера у нас пристигнаха 62 010 дози от ваксината срещу COVID-19 на "Пфайзер/Бионтех". Доставените количества веднага бяха разпределени към регионалните здравни инспекции в страната. Следващата доставка на ваксини срещу COVID-19 се очаква в понеделник, 12 април, от същия производител – 62 010 дози.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика