Д-р Миндов: Не познавам личен лекар, който да отказва да прави ваксини

OFFNews 18 февруари 2021 в 09:23 1532 0

Не познавам личен лекар, който да отказва да прави ваксини. Предполагам, че има, но на мен не са ми известни такива случаи. Това каза по Нова телевизия д-р Георги Миндов, председател на Сдружението на общопрактикуващите лекари в София-град. 

Коментарът му бе по повод заявеното вчера от здравния министър, че някои от семейните лекари съветват пациентите си да не бързат да се ваксинират.

По думите на д-р Миндов, поставянето на ваксини е регламентирано в договорите на общопрактикуващите лекари с НЗОК.

"Нито на правна, морална или етична база може да има някого, който да откаже да постави ваксина на този етап”, каза той и допълни, че списъците с желаещи да се имунизират не са били със задължителен характер, а по-скоро инициатива на самите лекари.

Лекарят каза още, че вчера са били получените указанията от експертните съвети към здравното министерство за това, какво трябва да се има предвид при пациентите с хронични заболявания, какви могат да бъдат страничните ефекти и коя ваксина за кого е подходяща. Той обаче подчерта, че все още липсват инструкции от Кардиологичното и Неврологичното дружества.

Д-р Миндов обясни бавните темпове на ваксинация в страната с липсата на ваксини. Той съобщи, че вчера са получили писмо от Столична РЗИ за налични количества ваксини на AstraZeneca. По думите му проблемът в момента е, че все още не е синхронизиран софтуерът на личните лекари с този на националната система, но предположи, че с времето нещата ще се канализират.

„В складовете никъде няма залежали партиди и количества. Всичко, което се получи, в рамките на няколко дни се поставя”, увери д-р Георги Миндов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови