Сербезова мълчи за провала на поръчката за медицински хеликоптери

Единственият участник е дал оферта над максимално допустимата цена

OFFNews 29 ноември 2022 в 12:30 4989 1

медицински хеликоптер

Снимка Pixabay

Въздушна медицинска помощ

Министерството на здравеопазването е прекратило обществената поръчка за покупката на 6 медицински хеликоптера, тъй като единственият кандидат – италианската компания "Леонардо" - е дала по-висока оферта от максимално допустимата. За това съобщи "Медиапул".

Компанията "Леонардо" е предложила обща цена от 123 363 956 лв. без ДДС, а максималната определена от здравното министерство цена е 102 589 827 лв. без ДДС.

Запознати с процедурата са коментирали пред "Медиапул", че е имало възражения от други производители, които са искали корекция на част от техническите изисквания, за да бъдат изпълними. Техническата спецификация е съдържала завишени изисквания, но на ниска цена, което е направило условията неизпълними.

Обществената поръчка за покупката на шестте медицински хеликоптера беше обявена от редовното правителство на Кирил Петков през юли тази година. Прекратяването ѝ ще доведе до забавяне на проекта, предвиден и в Националния план за възстановяване и устойчивост.

Покупката е част от проекта "Изграждане на система за оказване на спешна медицинска помощ по въздуха“, включен в Плана за възстановяване и устойчивост. Общата прогнозна стойност на обществената поръчка е 162 711 735,86 лева с ДДС.

Според първоначалният план до 01.09.2023 г. трябваше да бъде доставено общото оборудване за всички хеликоптери, а до 01.12.2023 г. да бъде извършена доставката на първия от тях.

България е единствената страна в Европейския съюз, която няма медицински хеликоптери и в случай на нужда използва военна летателна техника. Тя обаче не е приспособена за оказване на спешна медицинска помощ във въздуха. 

OFFNews потърси за отговор бившия здравен министър Асена Сербезова, при чието ръководство бе обявена поръчката, но тя не вдигна телефона си. 

От Министерството на здравеопазването се ангажираха да отговорят как е била формирана офертата за поръчката; колко и кои фирми са проявили интерес към нея и впоследствие са се отказали; ще бъде ли обявена нова обществена поръчка за закупуване на медицинските хеликоптери; ще бъдат ли преразгледани цената или техническите спецификации в офертата; ще компрометира ли провала на поръчката поставените срокове за въвеждане на въздушна медицинска помощ и средствата, предвидени в Плана за устойчивост и развитие. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

345

1

Джендо Джедев

29.11 2022 в 12:49

"Запознати с процедурата са коментирали пред "Медиапул", че е имало възражения от други производители, които са искали корекция на част от техническите изисквания, за да бъдат изпълними. Техническата спецификация е съдържала завишени изисквания, но на ниска цена, което е направило условията неизпълними."

Мила родна картинка!