Проучване: Все повече средства за здравеопазване, все по-недоволни пациенти

OFFNews 13 декември 2023 в 10:30 768 1

Първан Симеонов

Снимка БГНЕС

Първан Симеонов

Все повече средства за здравеопазване, най-вече в болничната помощ, и все по-недоволни пациенти - това показва проучване на "Галъп интернешънъл болкан", проведено по поръчка на "Здравен барометър".

"Здравен барометър" е гражданска инициатива за периодично наблюдение, анализ и оценка на състоянието, развитието, ефективността и устойчивостта на системата на здравеопазване в България. Ръководител на проекта е проф. Даниел Вълчев.

Акцентът е моделът на финансиране на здраеопазването и нашият принос към него – най-вече финансирането на болничната помощ, която е свързана с все по-големи средства, без хората да стават все по-доволни, обяснява по БНР Първан Симеонов, изп. директор на "Галъп интернешънъл болкан".

Много сериозен проблем в годините е роенето на болници в България, което се превръща на моменти в бизнес логика, при която различните елементи в системата нямат противоречиви интереси, а имаме поредица от синхронизирани интереси по веригата, които правят така, че винаги ни се казва, че трябват още повече пари, още повече болнични легла... още повече, казва Симеонов.

По думите му, за разлика от други системи у нас където има опит за реформиране, тук години наред има ясно съзнание за проблемите, но няма "политическа непоколебимост" да се проведат реформи.

Ние изследвахме масовия поглед към всичко това - колко пари даваме за здраве, знаем ли колко ни се полагат, даваме ли пари по други начини, колко често се занимаваме с профилактика. Акцентът отива в лечението и това е проблем. Изследвахме и отношението към солидарния модел на здравно осигуряване, готовността да се плащат по-високи здравни осигуровки, допълни изп. директор на "Галъп интернешънъл болкан".

Симеонов казва, че хората не са готови да плащат по-високи здравни осигуровки и това е част от скептицизма към институциите, който за жалост се задълбочава. Друг фактор е нежеланието на системата сама да се реформира, затова волята трябва да дойде отвън, твърди той.

Причината е във финансовите интереси. Големите пари и голямата политика се движат заедно, а в тази система има големи пари. Темата е чувствителна, защото се занимава със здравето и живота на хората и е изключително влиятелна. Целият болничен сектор има изключително влияние, какво да говорим във фармацевтиката. Това е видимо високо влияние в политическата система. Твърде често и представителите на гилидята, и политическите ръководители на ресора не се държат като реформатори, а като хора, които лобират за системата. Външният поглед върху системата е изключително важен и там е надеждата, смята Симеонов.

Той все пак е оптимист, че има енергия за промени, дори и поколенчески обусловена, има публичен дебат и по думите му разковничето е упоритостта.

Изследването на нагласите сред здравноосигурените показва още, че НЗОК се възприема критично, като част от проблемите в здравеопазването. 

"Прави впечатление, че отношението към личните лекари традиционно е позитивно, но органите, които са призвани да се занимават със здравеопазването, получават инерционно недоверие. Това показва колко дълъг е пътят, който трябва да се извърви, защото скепсисът много трудно се преодолява", казва Първан Симеонов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки