Проучване: Комбиниране на ваксините на AstraZeneca и Pfizer-Biontech повишава нивото на антителата

OFFNews 26 юли 2021 в 14:07 2201 1

Ваксинация срещу коронавирус, при която ваксината на AstraZeneca се прилага като първа доза, а тази на Pfizer-BioNTech като втора доза, повишава нивата на неутрализиращи антитела шест пъти в сравнение с поставени две дози на AstraZeneca, показва проучване от Южна Корея, цитирано от Ройтерс.

В проучването са участвали 499 медицински работници - 100, които са получавали смесени дози, 200 са приемали две дози от ваксината на Pfizer-BioNTech, а останалите са получили по две дози от тази на AstraZeneca.

Всички участвали в проучването са показали наличието на неутрализиращи антитела, които пречат на коронавируса да попадне в клетките и да се репликира, като резултатът от смесената схема на ваксиниране е показал сходни количества на неутрализиращи антитела, открити и при групата, ваксинирана с две дози на Pfizer-BioNtech.

Британско проучване през миналия месец показа подобни резултати - първа доза на AstraZeneca, последвана от втора на Pfizer-Bointech е предоставила най-добър отговор на Т-клетките и по-висок отговор на антитела, отколкото при поставена като първа доза ваксина на Pfizer-Biontech, последвана от втора на AstraZeneca.

Данните от двете проучвания предоставят допълнителна подкрепа за решението на няколко държави да предложат алтернативи на AstraZeneca като втора имунизационна доза, след като британско-шведската ваксина беше свързана с редки случаи на образуване на кръвни съсиреци.

Южнокорейското проучване анализира и неутрализираща активност спрямо основните варианти на вируса, които предизвикват безпокойство, съобщи Корейската агенция за контрол и превенция на заболяванията (KDCA).

Нито една от изследваните групи не е демонстрирала намалена неутрализираща активност спрямо Алфа варианта, идентифициран за първи път във Великобритания, но неутрализиращият титър намалява с 2,5 до 6 пъти спрямо вариантите Бета, Гама и Делта, открити за първи път съответно в Южна Африка, Бразилия и Индия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови