Проучване: 70% от хората са готови да се ваксинират срещу COVID-19. Най-малко са желаещите в Русия

OFFNews 27 август 2020 в 15:25 2096 0

70 на сто от хората са готови доброволно да се ваксинират срещу новия коронавирус показва проучване на американски и испански учени, които са провели серия от анкети сред 13 500 души в двадесет страни по света, съобщи ТАСС, като цитира публикация в електронната библиотека medRxiv.

Демографи и лекари под ръководството на проф. Джефри Лазаръс от Института по глобално здравеопазване в Барселона са анкетирали жители на страни, които са сред най-силно засегнатите от пандемията от COVID-19.

"Проведените от нас допитвания сочат, че далеч не всички жители на планетата са готови да приемат ваксина срещу COVID-19. Това е тревожна тенденция, която показва, че пълното ликвидиране на всички последици от пандемията може значително да се затрудни от крайно неравномерното ниво на ваксиниране в различните страни по света", пишат изследователите, предава БТА.

Около 71,5 на сто от анкетираните заявили, че не са против доброволно да се ваксинират, а 61,4 на сто са изразили готовност да бъдат ваксинирани, ако бъдат посъветвани за това от работодателя си.

Готовност за ваксиниране изразили над 80 на сто от анкетираните в Китай, Бразилия и Република Южна Корея. Най-нисък показател на готовност е отчетен в Русия - 55 на сто, както и в Полша и Франция - под 60 на сто.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови