Програма ''Детско здраве – Пирогов'' празнува юбилей

Близо 20 000 деца от цялата страна са прегледани безплатно за десетте години от съществуването на програмата

OFFNews 06 октомври 2022 в 12:14 851 0

програма

Снимка БГНЕС/Надежда Пеева

Програма "Детско здраве" към УМБАСМ "Пирогов" отбеляза 10 години с тържествен водосвет

Програма „Детско здраве – Пирогов“ отбеляза десетгодишнината от началото на първите безплатни профилактични прегледи. С водосвет и торта водещите детски специалисти от УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“, които преглеждат деца до осемнадесетгодишна възраст, се поздравиха за първата кръгла годишнина на инициативата, предаде БТА.

„Децата са един бял лист. Каквото напишем на него, това ще се случи. Ако ние се погрижим за тяхното здраве – физическо и психическо, тази държава ще има бъдеще“, посочи директорът на лечебното заведение д-р Валентин Димитров.

Той благодари на всички медицински специалисти, които през тези десет години са прегледали близо 20 хил. деца. „Те са блестящи колеги, които дават и ще продължат да дават всичко от себе си“, отбеляза д-р Димитров.

По повод годишнината, на 8 октомври т.г., събота, специалистите от програмата ще преглеждат децата на мястото, на което са се състояли първите прегледи преди едно десетилетие – Медицински център „Пирогов”.

Прегледите ще се осъществяват след предварително записване от 9:00 до 12:00 часа, всеки делничен ден. Желаещите трябва да се обадят на телефон 02/9154318. Задължително е да се носи допълнителна медицинска документация, ако пациентът разполага с такава, съветват от лечебното заведение.

Малко преди програмата да отбележи годишнината, тя стана съвместна инициатива между Университетската спешна болница „Пирогов” и Столичната лекарска колегия на Българския лекарски съюз. Първите прегледи по инициативата са осъществени на 6 октомври 2012 година.

До този момент са прегледани няколко хиляди деца от различни области в България. Лекарите, които системно преглеждат децата са от специалностите УНГ, хирург, ортопед-травматолог, уролог, очен, неврохирург, кардиолог, педиатър, невролог, ендокринолог, дерматолог и образна диагностика.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови