Проф. Мира Кожухарова: У нас няма стратегия за борба с COVID-19

OFFNews 17 декември 2020 в 09:59 972 0

"Нямаме стратегия за борба с коронавируса, категорично. В началото въобще нямаше никакъв план, след това се публикува нещо като генеричен план, което е планът за грипна пандемия на България, от който е махната думата "грип"

Това каза по Нова телевизия епидемиологът проф. Мира Кожухарова.

Тя добави, че очаква да види план конкретно за тази пандемия. Според нея той е абсолютно необходим, защото обществото оспорва мерките, тъй като не знае на каква база се вземат.

"При положение, че има 3500 за лечение в болницата примерно - нещата не са тревожни, но ако са "тръгнали" нагоре вече трябва да имаме готовност да правим – първо, второ, трето... Това трябваше да бъде публикувано. Предполагам, че такъв план не съществува, защото такива планове държавите бързат да ги публикуват. Това прави действията на властите предвидими и мерките се приемат много по-лесно", каза проф. Кожухарова.

Тя подчерта, че всеки план трябва да има основна цел.

"В началото се говореше, че с мерките България ще победи вируса. Такова послание не може да има. Една инфекция, която се разпространява по въздушно-капков път, не може да бъде спряна", коментира експертът.

По думите на проф. Кожухаров в момента в страната има лек спад на заболяемостта, но доколкото не сме имали ясно изразена първа вълна може да се очаква следваща.

Трябва да мине още време, за да видим ефект от мерките. „По-разумно е да следим броя на хората в интензивни отделения, а не новозаразените. Това е най-обективният показател. Проследявам данните за смъртността на милион население. Там страната ни не е на първо място”, поясни професорът.

"Много страни като нашата, с ранни преждевременни мерки, успяха да спрат първата вълна, но не успяха да спрат инфекцията", каза тя.

Тя коментира и ваксините срещу COVID-19:

"При всички заразни заболявания, ефективната ваксина е разрешение на проблема, друго няма. Разчитаме на ваксините, те са добри, работят се по всички технологии, в днешно време нещата стават по-бързо", каза още епидемиологът.

Според нея планът за ваксинация е добре изработен, но липсва целта:

"Нека конкретната цел бъде да намалим броя на заболелите, защото ако целим ликвидиране на процеса, е трудно постижимо. Това е по-реалистично."

Проф. Кожухарова каза още, че е учудена от ниския процент на желаещи да се ваксинират сред медиците, тъй като това са хората, които се борят с инфекцията. Според нея здравните служители, възрастните хора и преподавателите трябва да са сред първите ваксинирани.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови