Проф. Кожухарова става съветник в екипа на министър Кацаров

OFFNews Последна промяна на 26 май 2021 в 10:01 1039 0

Епидемиологът проф. Мира Кожухарова става съветник в екипа на служебния здравен министър Стойчо Кацаров. Новината съобщи самата тя по bTV.

Проф. Кожухарова е дългогодишен специалист и един от най-доказаните епидемиолози в страната, а в екипа на министър Кацарова ще бъде съветник за мерките и противоепидемичната обстановка в страната. 

„Приех поканата да стана съветник с голямо удоволствие и благодарност. Въпрос на дни е това да стане официално“, коментира тя.

По повод информацията, че ѝ е предложено да стане главен държавен здравен инспектор проф. Кожухарова каза, че подобно предложение не ѝ е отправяно. Според нея към момента няма нужда противоепидемичните мерки в страната да бъдат променяни, тъй като са адекватни.

„При увеличаване на процента на ваксинираните хора, което е най-важното, бихме могли да намалим местата, на които е необходимо да се носят маски, например“, каза епидемиологът.

„Следя какво се прави в другите страни и ми прави впечатление, че в САЩ вече казват, че напълно ваксинираните и преболедувалите могат на много места, с изключение на градския транспорт, да бъдат без маски“, коментира проф. Мира Кожухарова.

Тя заяви, че би предложила подобно нещо, но се бои, че в момента процентът на ваксинираните хора в България не е достатъчен – особено процентът на тези в напреднала възраст. Според нея маските на закрито би могло да отпаднат там, където има по-малко хора.

Проф. Кожухарова допусна, че може да има и следваща вълна на коронавируса, тъй като всички пандемии протичат в няколко последователни вълни.

Относно ваксинацията на деца тя смята, че не са приоритет, а възрастните хора, защото при тях заболяването протича тежко и се стига до фатален край.

Проф. Кожухарова коментира и одобрения от евролидерите цифров сертификат за пътуване в ЕС, който ще бъде валиден от 1 юли. Според нея това е опит да се въведе ред. По думите ѝ ще има пречки за пътуване за хората без сертификат и по-добре човек да го има.

"Нашата информационна система обаче има нужда от коригиране. Има месец и нещо до 1 юли и би трябвало да могат да я адаптират", коментира тя.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови