Проф. Кантарджиев: Заради грипа може да се удължи междусрочната ваканция в София

OFFNews 19 януари 2023 в 09:26 3923 0

проф. Тодор Кантарджиев

Снимка Александра Маркарян

проф. Тодор Кантарджиев, съветник на Столична община по здравни въпроси

В София все още няма висока заболеваемост от грип и респираторни инфекции. Ако случаите рязко започнат да се увеличават, е възможно да се удължи междусрочната ваканция, коментира по БНТ проф. Тодор Кантарджиев, съветник на Столична община по здравни въпроси.

Той посочи, че в областта заболеваемостта е над 300 заразени на 10 000 души, но в столицата епидемиологичната обстановка е по-различна. "Все пак дори общинският щаб да излезе с препоръка за удължаване на ваканцията, тя трябва да бъде одобрена от главния държавен здравен инспектор", подчерта Кантарджиев.

Заболеваемостта в Бургас и Шумен вече намалява, каза още микробиологът и уточни, че това е резултат от навреме обявените противоепидемични мерки.

Професорът коментира и случаите на заразяване едновременно с грип и COVID-19, обяснявайки, че у нас те са по-често срещани при деца и не протичат с усложнения. По думите му комбинираните инфекции са възможни, той като коронавирусът потиска производството на интерферон - белтъкът, който ни пази от всички вируси.

Според него топлото време не усложнява епидемичната обстановка, тъй като благодарение на по-високите температури хората са по-често навън, а не в затворени помещения, където заразяването става лесно. Проф. Кантарджиев препоръча по-често проветряване, ползване на предпазна маска в болници, поликлиники, аптеки и градския транспорт.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови