Грипна епидемия и в Шумен от днес, децата във ваканция до 17 януари

OFFNews 12 януари 2023 в 09:18 1604 0

МБАЛ

Снимка МБАЛ Шумен

Многопрофилна болница, Шумен

В Шумен е обявена грипна епидемия от днес, след като това се случи и в Бургас. Учебните занятия в Шумен се преустановяват от 13 до 17 януари, съобщи директорът на РЗИ д-р Пепа Калоянова за БТА. На територията на областта се въвеждат временни противоепидемични мерки.

За периода 12-18 януари се преустановят плановите консултации на здрави бременни жени и деца, профилактичните прегледи и задължителните имунизации и реимунизации, които се извършват от общопрактикуващите лекари, както и да се преустановят свижданията в лечебните заведения.

Грипът настъпва. Къде има ръст на заболелите

Въвежда се ежедневен филтър в детските заведения, децата със симптоми се връщат по домовете. Не трябва да се допускат до работа заболели от персонала на тези заведения, където ще трябва да се извършва и често проветряване на помещенията, както и двукратно за деня засилена дезинфекция на повърхности, играчки и други. Със заповедта се ограничава и провеждането на мероприятия с масов характер.

От местната многопрофилна болница съобщават за увеличение на пациентите с остри респираторни заболявания. по думите на д-р Йорданка Маринова тенденцията е от края на декември, когато са боледували основно деца, но вече има и хоспитализирани възрастни. „Ниското ниво на заболели от COVID-19 дава възможност да се активизират останалите вирусни инфекции“, коментира д-р Маринова. Тя очаква пикът на заразените с грипни вируси в града и региона да е към края на януари.

Шумен е втората област, в която беше обявена грипна епидемия след Бургас. В морския град учениците са в грипна ваканция от днес до 17 януари.

Как да различим симптомите на COVID и грип

До края на седмицата епидемия може да бъде обявена в още една-две области, прогнозира главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. Той уточни, че невинаги обявяването на грипна епидемия означава и грипна ваканция.

Ние следим възрастта на разпространението, гледаме какво е търсенето на препарати по аптеките, повикванията към Спешна помощ, легловата база в болниците, отсъстващите в детски градини и училища. Следим една граница – при 30% отсъстващи ученици, това е показател, че е по-добре децата да не са събрани на едно място, коментира доц. Кунчев.

По думите му учебният процес не може да се осъществява ефективно при 25-30 процента болни. Няма да е ефективно и онлайн обучението при толкова отсъстващи, допълни той, но уточни, че тези решения се взимат от Министерството на образованието.

Доц. Кунчев посъветва хората със симптоми на грип да не посягат към антибиотици, освен ако това не реши лекуващият ги лекар. За грип се прилагат антивирусни препарати, антибиотиците се включват, ако има доказана бактериална инфекция, напомни главният държавен здравен инспектор.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!