Проф. Кантарджиев: Темпът на ваксинация спадна, трябва да се натисне газта

В Израел има ръст на случаите сред неваксинираните ортодоксални евреи и бедуините

OFFNews 28 юни 2021 в 09:42 2708 1

Снимка Александра Маркарян

"Темпът на ваксинация спадна, трябва да се натисне газта. Притеснително малко хора се ваксинират, има объркващи послания, които демотивираха хората." Това каза по Нова телевизия проф. Тодор Кантарджиев, консултант на Столична община по ваксинациите.

"И образовани хора приказват неверни неща за ваксините. Срамно е за общество с претенции за висока обща култура. Важен е личният контакт, трябва да се убеждават хората от врата на врата и моля колегите лекари да приканват към имунизации", допълни микробиологът.

Той коментира разпространението на Делта варианта:

"Разпространението на Делта в Русия доведе дотам, че по данни на СЗО има 31% увеличаване на новите случаи само за седмица. Там голяма част от населението не е ваксинирано и затова се получават такива резултати. Това, което ме притеснява е, че голяма част от ромското население, от мобилните етнически групи не е ваксинирана. Лично аз очаквам връщането на хора, които работят в чужбина в страни с голямо разпространение на нови варианти, с притеснение."

Според него вариантите, които се разпространяват в момента, не са опасни, защото ваксините все още действат. Той уточни, че срещу британския вариант защитата е пълна, при Делта варианта е възможно ваксинираният леко да се разболее и да изкара болестта на крак, като при банална инфекция. 

Проф. Кантарджиев анализира и данните за ръста на случаите в Израел:

"В Израел починали ваксинирани няма. Това е държава с висок процент ваксинирани, но има две групи население, които отказват да се ваксинират - ортодоксалните евреи и бедуините. Затова се съобщава за тежко протичане и смъртни случаи. Това обаче не касае ваксинираната част от населението."

Професорът призова хората да са спокойни и да използват хубавото време, за да прекарват повече навън, да си починат психически и да се ваксинират, за да няма нова вълна през есента.

Той също подчерта, че децата с хронични заболявания над 12 години трябва задължително да се имунизират.
"Съветвам бабите и дядовците, като мене, да се имунизират, за да могат да си виждат внучетата. Имаме избор на ваксини и време да се имунизираме, което в много страни не е така", каза професорът.

Кантарджиев отрече да има отношение към договорите за маски и респиратори от Китай и посочи, че той е закупил защитни средства на служителите в Националния център по заразни и паразитни болести още през януари миналата година.

Според него идеята да се предлагат на туристите ваксини, чийто срок на годност скоро ще изтече, не е особено добра, но подчерта, че хората, които работят в този бранш, трябва да се имунизират.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови