Проф. Кантарджиев: София и Благоевград първи ще излязат от пика на вълната

Сребърната вода има добър противовирусен ефект, пази лигавиците от инфекцията, посочи микробиологът

OFFNews 31 януари 2022 в 11:04 6618 8

Снимка Александра Маркарян

В София и Благоевград, които първи влязоха в новата вълна, има задържане на новите случаи, подобна е ситуацията и в Бургас. В тях ще започне намаляване и прегаряне на заболеваемостта, съобщи в предаването "Твоят ден" с Лора Инджова по Нова нюз, проф. Тодор Кантарджиев, консултант по ваксинацията към Столична община.

В момента има увеличаване на случаите в Североизточна България, но към края на март ще настъпи рязко намаляване на разпространението на вируса, прогнозира той.

По думите му засега няма данни за нов притеснителен вариант на коронавируса. Изолираните подварианти на Омикрон във Великобритания и Дания не са много по-различни от основния, посочи микробиологът.

"От 4 месеца се култивират вируси на различни варианти на Омикрон върху клетъчни култури и се слагат серуми на ваксинирани и и преболедували и е напълно е доказано, че клетъчния имунитет е достатъчно силен и срещу този вариант", каза проф. Кантарджиев.

Той препоръча рационално хранене и повече двигателна активност за подпомагане на имунитета. По думите му светената вода, в която има сребърни наночастици, има добър ефект като дезинфектант, а при впръскване може да предпази лигавиците от вируса. Професорът цитира изследване, според което при дезинфекция на повърхност със сребърна вода вирусите се унищожават в продължение на месеци.

Според него зелените сертификати са били компрометирани от служебния екип на здравното министерство, тъй като са били въведени хаотично, вместо на хората да бъде дадено достатъчно време да се подготвят.

"Зелените сертификати имаха ефект в държавите с високо ваксинационно покритие, у нас това не се случи", категоричен бе той.

Кантарджиев каза още, че препоръките на СЗО трябва да се прилагат с оглед на интересите на нашата страна. Той даде пример с апела на организацията да се отварят границите, което у нас не се е случило веднага и това е забавило разпространението на Омикрон. "Трябва да има мяра. СЗО каза "не слагайте бустер, защото има държави които нямат нито една ваксина", но ние имаме достатъчно и трябва да преценяваме според нашата си държава", посочи той.

Според него епидемията следва нормалния си ход и наближава моментът, когато маските и сертификатите ще бъдат отменени. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

210

8

Merc

01.02 2022 в 16:36

Тоя анимациионен герой КОЙ и защо му дава трибуна да ръси глупости ?

1331

6

ваксиниран

31.01 2022 в 14:34

"Личи си, че само от медийте се информираш..."

А ти се информираш от (избери си стереотип - плешиви и потни чичковци в мазета/пъпчиви тинейджъри), които сглобяват нискокачествени клипчета със заплашително звучаща музика, в които обясняват "как са нещата", но пък не предоставят и едно доказателство. Какво значение има истинският свят, като можем да живеем в измислица.

Пари трябва да се вадят, нищо, че умират хора.

1331

5

ваксиниран

31.01 2022 в 14:30

Само глупак може на черното да казва бяло и да си настоява, че той е правият, а всички други нищо не разбират. Ама Ганьо разбира и от овце и от генетичен анализ...

1600

3

HolyDiver

31.01 2022 в 13:40

зажуляк:

Denmark
Coronavirus Cases: 1,640,162
Deaths: 3,738

Bulgaria
Coronavirus Cases: 941,814
Deaths: 33,160

Викам да не гледаме чуждата паничка, че ставаме смешни а?
10 пъти ни е по висока смъртността и то при положение че в Дания има повече случаи. И докато в БГ всеки ден умира по един автобус с хора, някакви мизерници не спирят да ръсят глупости по форумите

Между другото след като вече мина 1г на ваксинация ефекта ясно се вижда от горните числа. Там където има масова ваксинация смъртноста е 10 пъти по малко. Там където има Бай Ганьовци, банскита или някакви други, там хората си умират като мухи.
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки